«Це фантастично рентабельно»: Литвиненко висловився про удари по НПЗ та військових об'єктах у росії

Читать на русском
Удари по російських НПЗ є частиною стратегії з примушування путіна до виведення військ з території України, вважає секретар РНБО Литвиненко.
Фото: Офіс президента України

Удари по російських військових об'єктах та НПЗ є частиною стратегії з примусу диктатора володимира путіна до виведення військ рф з території України.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Литвиненко в інтерв'ю порталу The Economist.

Удар по «країні-бензоколонці»: які російські НПЗ та нафтобази атакували безпілотникиГеографія ударів безпілотниками по російських НПЗ та нафтобазах у 2024 році – на інфографіці.

За його словами, подібні операції необхідні для продовження тиску на путіна, незважаючи на заперечення з боку США та деяких інших союзників.

«По-перше, це обмежує простір путіна для маневру, а по-друге, це допомагає переконати російське суспільство та еліти в тому, що продовження війни обходиться дорожче, ніж її припинення», – сказав він.

Литвиненко підкреслив, що Україна, на відміну від росії, не б'є по мирних жителях. Ударів завдають лише по військових кораблях, військових літаках та нафтовій інфраструктурі.

«Один удар по аеродрому може пошкодити сім, десять, 15 літаків. Кожен із них коштує понад 30 мільйонів доларів кожен. Ми можемо виконати операцію менш як за 2 мільйони доларів. Це фантастично рентабельно», – додав секретар РНБО.

Як відомо, з початку року вже було атаковано понад 13 російських НПЗ. Удари дронів призвели до зростання ціни на нафту. Як зазначили у СБУ, доходи від експорту нафтопродуктів становлять третину російського бюджету та левову частку військового бюджету.

Глава Пентагону Ллойд Остін закликав Україну припинити атакувати російські нафтопереробні заводи через підвищення світових цін на нафту. Міжнародне енергетичне агентство погодилося з позицією США та заявило, що удари по російських НПЗ можуть підірвати світові ринки нафтопродуктів.

При цьому президент України Володимир Зеленський підкреслив, що союзники України повинні підтримати удари по об'єктах нафтової інфраструктури країни-агресора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: