Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Хмельницької області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Хмельницькій області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

У Хмельницкый області 7 народних депутатів-мажоритарників, але в кожного свій рівень відповідальності за кількістю виконаних обіцянок. Так, найбільше за всіх наобіцяв Віктор Бондар – у нього 61 обіцянка, але реалізував він лише 18% сказаного. Його колега Андрій Шинькович дав 60 обіцянок, але зміг виконати 70%.

Протягом майже п’яти років роботи у Верховній раді Шинькович подав 227 законопроектів, 359 поправок та 403 депутатських запити й понад 100 разів виступав у парламенті.

Більшість виконаних обіцянок мажоритарника стосується благоустрою округу: закупівлі інтерактивних дошок та обладнання комп’ютерних класів у школах, ремонту дитсадків та спортмайданчиків. Такі обіцянки не належать до компетенції народного депутата, але є мажоритарники, що навіть не «вибивають» кошти для округу.

Щодо законотворчої діяльності Шиньковича, то, як і обіцяв нардеп у травні 2018 року, він зареєстрував законопроект, який унеможливить різке зниження закупівельної ціни на молоко й захистить селянина.

При цьому депутат провалив передвиборчу обіцянку зі своєї програми про те, що першочергово слід суттєво скоротити витрати на утримання влади. Шинькович не подав жодної законодавчої ініціативи на цю тему.

До того ж він голосував за збільшення видатків (загального та спеціального фондів) на утримання державних органів відповідно до бюджету на 2015 рік. Також він підтримав ухвалення проекту закону «Про державну службу», одним із положень якого є зменшення премій держслужбовців з одночасним збільшенням їхньої зарплати.

Роман Мацола з 20 обіцянок виконав трохи більш ніж половину (55%), подав 207 законопроектів, 164 поправки та 333 запити.

Нардеп також закуповував меблі для шкіл та садочків (частково своїм коштом) та переймався проблемами екології округу. На законодавчому рівні депутат виконав передвиборчу обіцянку з програми – приділяти особливу увагу лобіюванню пенсійної реформи.

Нардеп проголосував за проект закону щодо підвищення пенсій. Відповідно до нього, виплати перерахували 10 мільйонам пенсіонерів (останній такий перерахунок був у 2007 році). З жовтня 2017 року підвищення відбулося на 11%, а надалі – завдяки прив'язці до прожиткового мінімуму.

Також передбачене надання фінансових гарантій для дітей-інвалідів, інвалідів із дитинства, пенсіонерів, які не мають повного робочого стажу, та осіб без права на пенсію, які отримували 949 гривень (таких громадян було приблизно мільйон осіб). Пенсія для них збільшилася на 45%. Окрім того, було скасовано додаткове 15-відсоткове оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів.

Провалив Мацола обіцянку оприлюднити результати аудиту тарифів на послуги ЖКГ. «Зараз ми починаємо проект з аудиту тарифів на послуги житлово-комунального господарства. Не всі знають, що в тарифах є об’єктивна складова (наприклад, ціна на газ), а є ті витрати, які закладають самі обслуговувальні компанії – представницькі витрати, премії, закупівля дорогих меблів, автомобілів тощо. Після проведеного аудиту вся інформація буде оприлюднена для громадян, а якщо будуть виявлені зловживання, то ще й передана відповідним органам», – пообіцяв Мацола в інтерв'ю, що було розміщене на офіційній сторінці нардепа.

У вересні 2015 року Мацола оприлюднив висновок НКРЕКП про результати перевірки роботи ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Наприкінці року він повідомив, що ініціював проведення незалежного фінансового контролю (аудиту) тарифів на житлово-комунальні послуги на території округу. Він додав, що місцева влада міст Славута та Шепетівка під надуманими приводами відмовилася надавати відповідні фінансові документи щодо обґрунтованості нових тарифів на комунальні послуги. Разом із цим місцеві керівники в Полонному погодилися на такий аудит. У підсумку результати аудиту тарифів на послуги ЖКГ в містах Славута та Шепетівка так і не стали надбанням громадськості.

Володимир Мельниченко виконав 44% обіцянок, подав 100 законопроектів, 18 поправок та 38 запитів. Нардеп у своїй передвиборній програмі пообіцяв сприяти заміні комунікацій в окрузі. Як повідомив нам помічник нардепа, станом на квітень 2018 року за сприяння Мельниченка відновили мережу зовнішнього освітлення вулиці Карвасари в місті Кам’янець-Подільський; облаштували та реконструювали систему водопостачання Кам’янця-Подільського; побудували водогін у селі Браїлівка (витрачено 7 813 тис. грн); провести капітальні ремонти вуличного освітлення в смт Нова Ушиця, селах Слобідка, Івашківці, Бучая, Отроків (1 194 тис. грн).

Олександр Герега виконав 28% обіцянок, подав 64 проекти законів, 72 поправки та 224 депутатських запити. У своїй передвиборній програмі він пообіцяв подати законодавчі ініціативи, які сприятимуть створенню робочих місць. Минуло майже п’ять років, але депутат не подав жодної законодавчої ініціативи на цю тему. Аналогічна ситуація з обіцянкою з програми мажоритарника – подати законопроекти, що сприятимуть підтримці вітчизняного товаровиробника.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, та інших областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: