Хроніки мажоритарки: наскільки ефективно працювали депутати від Харківської області

Читать на русском

Наближаються дострокові вибори – саме час підбити підсумки роботи Верховної ради восьмого скликання. «Слово і Діло» вже розібралось, як виконували обіцянки депутати-списочники, але й мажоритарників ми без уваги не залишимо. Сьогодні проаналізуємо, наскільки ефективно працювали депутати, обрані в округах у Харківській області. Ми подивимося не лише рівень виконання обіцянок, а й кількість поданих законопроектів, пропозицій до таблиць поправок, депутатських запитів, виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань.

Найбільше обіцянок серед мажоритарників області виконав Валерій Писаренко – 56% (але загалом їх у нього 9). Народний депутат за час каденції подав 87 законопроектів, 727 пропозицій до таблиць поправок і 80 запитів. Також він 168 разів виступав у парламенті з місця й 47 разів – із трибуни. Незважаючи на таку активність, Писаренко примудрився пропустити половину пленарних засідань.

У процесі виконання в Писаренка залишається програмна обіцянка сприяти реконструкції студентських гуртожитків і територій студентських містечок, розташованих у Дзержинському районі Харкова. У 2017 році депутат зареєстрував законопроект «Про внесення змін до закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо захисту житлових прав студентів», який Рада схвалила минулого року. Згідно з документом, студентам, які приїхали вчитися з непідконтрольних України територій, пропонують можливість ще півроку жити в гуртожитку після отримання диплома. А ось саме реконструкцію гуртожитків поки не проводили.

Володимир Мисик виконав 44% обіцянок. Він вніс 52 законопроекти, 31 поправку та 5 запитів. Депутат жодного разу не виступав у Верховній раді, але пропустив порівняно небагато засідань. Мисик, зокрема, не виконав обіцянку ініціювати будівництво нових дошкільних установ в окрузі. Хоча в двох навчальних закладах відкрили нові групи для дітей молодшого дошкільного віку, будівництвом нових дитячих садків нардеп не займався.

Виконав Мисик обіцянку продовжувати реалізацію програми зі встановлення в окрузі стаціонарних об'єктів із розливу якісної питної води. Станом на минулий рік було встановлено 14 об'єктів із розливу води в Індустріальному районі округу, 14 об'єктів у Московському районі округу. Крім того, є ще 35 об'єктів у межах виборчого округу.

Віталій Хомутиннік виконав 40% своїх обіцянок. Народний депутат мало займається законотворчою діяльністю: на його рахунку 24 законопроекти, 54 пропозиції до таблиць поправок і 6 запитів. Він 12 разів виступав у парламенті з місця й 7 разів із трибуни. Цікаво, що за даними письмової реєстрації, Хомутиннік пропустив 201 пленарне засідання, а за даними електронної – лише 21.

Олександр Кірш і Віктор Остапчук виконали 39% і 38% обіцянок відповідно. Відвідуваність у депутатів непогана, виступають вони в парламенті небагато. Кірш, зокрема, не виконав програмну обіцянку домогтися зниження комунальних тарифів у Харкові шляхом збільшення відсотка податків, які залишаються місту. У 2014 році він підтримав два законопроекти, які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україні. Водночас із травня 2015 року комунальні підприємства Харкова запровадили нові тарифи – подорожчали опалення, гаряча та холодна вода. А Кірш жодного законопроекту про зниження комуналки не зареєстрував.

Остапчук провалив програмну обіцянку сприяти будівництву сучасного Палацу спорту в Ізюмі. У 2016 році народний депутат повідомив, що в зв'язку із соціально-економічними змінами в країні будівництво Палацу спорту було визнане занадто дорогим і відтерміноване, а замість цього реалізовані інші проекти.

Олександр Фельдман виконав 33% своїх обіцянок, при тому, що в нього їх лише три. У Верховній раді нардеп малоактивний: 51 законопроект, одна поправка, 6 запитів і 3 виступи з місця. Єдина обіцянка, яку виконав депутат, – відправити на допомогу жителям Балаклії польові кухні, намети військового зразка та автобуси з «Фельдман Екопарк». Обіцянка він дав у березні 2017 року, після того, як у місті сталася пожежа й вибухи на військовому арсеналі. Наприкінці місяця Фонд Фельдмана спільно з ТОВ «Балмолоко» передали до Балаклеї близько 7,5 тонн молокопродуктів та іншу допомогу.

Анатолій Денисенко виконав 28% обіцянок. За час каденції депутат подав 34 законопроекти, 115 пропозицій до таблиць поправок і 186 запитів. Не виконав Денисенко свою програмну обіцянку сприяти відновленню історичних будівель, споруд і православних храмів Харкова. У 2016 році він повідомив, що відновлення не ведеться, а реалізація питання стане можливою лише за умови економічного зростання країни.

20% зобов'язань реалізував Володимир Кацуба. На його рахунку 10 законопроектів і 84 запити, в парламенті він виступав лише двічі з місця. За даними письмової реєстрації, Кацуба пропустив 225 пленарних засідань, а за даними електронної – лише 60. У процесі виконання у Кацуби, в тому числі, залишається обіцянка не допустити забруднення Харківської області. Її виконання поки обмежилося лише запитом до прем'єр-міністра Арсенія Яценюкя з проханням вжити заходів із капітального ремонту очисних споруд селища міського типу Мала Данилівка та села Караван Дергачівського району області. Це було ще в 2015 році.

По 18% обіцянок виконали Євгеній Мураєв та Олександр Біловол. Обидва депутати майже не виступають у Верховній раді, при цьому Мураєв прогуляв більш ніж половину пленарних засідань. На рахунку Мураєва 160 законопроектів, 86 пропозицій до таблиць поправок і 5 запитів, у Біловола – 63 законопроекти, 114 поправок і 7 запитів.

Дмитро Шенцев виконав 12% обіцянок. З відвідуваністю в нього також не дуже: за даними письмової реєстрації, він пропустив 364 засідання, за даними електронної – 135. За час каденції він подав 24 законопроекти, 21 пропозицію до таблиць поправок і 33 запити. В Раді виступав лише одного разу.

Єдина обіцянка, яку виконав Шенцев, – сприяти ремонту та будівництву доріг в окрузі (програмна). У 2017 році в Чугуївській районній адміністрації повідомили, що депутат постійно підтримує зв'язок із виборцями, в тому числі з питань поточного ремонту доріг та вуличного освітлення. Крім того, Шенцев надсилав до Кабінету міністрів запити про виділення коштів із державного бюджету на ремонт доріг державного значення у Великобурлуцькому та Дворічанському районах.

Дмитро Святаш майже за п'ять років у Верховній раді виконав 8%. Він подав 49 законопроектів, 494 пропозиції до таблиць поправок і 6 запитів. Депутат пропустив 380 засідань за даними письмової реєстрації й 145 – за даними електронної. Святаш виконав обіцянку відстоювати створення в парламенті харківської депутатської групи для лобіювання інтересів жителів області. 5 грудня 2014 року народні депутати Анатолій Денисенко, Володимир Мисик, Валерій Писаренко, Дмитро Святаш і Олександр Фельдман створили групу «За Харків! За Слобожанщину!», яка, за їхніми словами, домагатиметься підвищення фінансування міських програм і реалізації проектів із децентралізації влади в Україні.

Лише 7% обіцянок зміг виконати Анатолій Гіршфельд. Народний депутат пропустив, за даними письмової реєстрації, 253 пленарних засідання, а за даними електронної – 104. Незважаючи на це, він знайшов час 19 разів виступити в парламенті з місця й 4 рази – з трибуни, а також зайнятися законотворчою діяльністю: 50 законопроектів, 74 поправки та 25 запитів.

Незрозуміло, чим займається в Раді Дмитро Добкін: жодної виконаної обіцянки, лише два поданих законопроекти, жодного виступу в парламенті й велика частина засідань прогуляна.

Нагадаємо, раніше ми писали про ефективність мажоритарників Вінницької, Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Луганської, Львівської, Одеської, Запорізької, Рівненської, Сумської та Тернопільської областей.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: