ДБР замість ГПУ: в БПП розповіли про небажану альтернативу

Читать на русском
У Верховній Раді чинитиметься опір намаганню продовжити повноваження органів прокуратури щодо проведення досудового розслідування справ, підслідність яких віднесена до Державного бюро розслідувань.

У Верховній Раді чинитиметься опір намаганню продовжити повноваження органів прокуратури щодо проведення досудового розслідування справ, підслідність яких віднесена до Державного бюро розслідувань (ДБР).

Так думку «Слову і Ділу» висловив народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександр Бригинець.

«Я думаю, що деякі небідні люди готові трошки заплатити, щоб рішення про продовження повноважень прокуратури у Верховній Раді не пройшло. Розв’язати собі таким чином руки на певний період. Особливо, коли вони знають, що їхнє рильце в пушку», – зазначив Бригинець.

Запуск ДБР: що означатиме поява нового антикорупційного гравця?Державне бюро розслідувань нарешті отримало керівництво. Як поява нового органу позначиться на боротьбі з корупцією та які ризики закладены ще на початку його роботи, прогнозував політолог Олександр Радчук.

Втім, на думку народного депутата, є всі шанси, що повноваження прокуратури розслідувати справи, підслідність яких віднесена до Державного бюро розслідувань, будуть продовжені.

«Правового вакууму в країні бути не може. І це розуміють більшість моїх колег. Наступного сесійного тижня ми підтримаємо продовження відповідних повноважень прокуратури. Думаю, що голоси знайдуться», – сказав народний депутат.

Бригинець вважає, що альтернативою ухваленню відповідних змін до законодавства буде правовий безлад.

Державне бюро розслідувань: структура та основні функціїРозповідаємо, що собою являтиме Державне бюро розслідувань, директором якого нещодавно був обраний Роман Труба.

«Якщо Генеральна прокуратура втрачає повноваження розглядати певні справи проти високопосадовців різного рівня депутатів тощо, й ніхто цих повноважень де-факто не набуває, то це означає, що протягом року такі справи просто не відкриватимуться. Тобто високопоставлені злочинці почуватимуться досить безпечно», – зазначив політик.

Нагадаємо, що до Верховної Ради поданий законопроект, яким пропонується дозволити досудове розслідування справ, підслідність яких віднесена до Державного бюро розслідувань, слідчим органам прокуратури до початку функціонування ДБР, але не пізніше ніж 1 січня 2019 року. Відповідна норма КПК, згідно з якою Генеральна прокуратура не має права розпочинати досудові розслідування проти високопоставлених чиновників, народних депутатів, суддів та правоохоронців, оскільки ці функції передані ДБР, набула чинності 20 листопада. Втім, ДБР досі не функціонує.

Раніше повідомлялося, що в Раді розповіли, чи потрібно продовжувати повноваження Генпрокуратури.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: