Розстріли на Майдані: адвокат Небесної Сотні розповів, коли можуть оголосити вироки

Читать на русском
Павло Диканьадвокат Небесної сотні

Слідство просунулося, хоча, звичайно, хотілося б, щоб процес був швидшим, але не можна сказати, що захист, суд чи потерпілі впливають на швидкість розгляду. Наразі всі налаштовані на те, щоб суд тривав хоча б у тому темпі, який є.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів адвокат Небесної Сотні Павло Дикань, оцінюючи перебіг розслідування масових вбивств на Майдані Незалежності в лютому 2014 року.

«Шанси почути вироки є. Складність у тому, що пришвидшити процес без змін до Кримінального кодексу складно. Насправді, немає необхідності в продовженні запобіжного заходу кожних два місяці. Суддя має сам це вирішити на період розгляду й змінювати його лише на підставі зміни суттєвих обставин. Фактично, засідання раз на два місяці ми витрачаємо саме на це, а нічого суттєвого не розглядається», – розповідає Дикань.

На його думку, це відповідальність судді, що прямо пов'язано з фактично незміненою судовою системою, тому виходить замкнене коло.

«Судам ніхто не довіряє. Їхня упередженість і є першочерговою підставою, що заважає внести зміни до процесуального кодексу. Це перша сторона», – наголосив він.

Треті роковини розстрілу Майдану: головні невиконані обіцянки політиківУ треті роковини кривавих подій Революції гідності «Слово і Діло» пригадує невиконані обіцянки постмайданної влади.

Другий аспект, за його словами, полягає в тому, що захист та обвинувачення мають зосередитися на головних доказах провини чи невинуватості й розглядати їх у судовому процесі.

«У справах понад 250 томів. Сторона обвинувачення подає 70 томів із цих матеріалів. Для того, щоб встановити, чи винна особа, потрібні не всі 70 томів. Так робиться в конкурентній судовій системі й рухатися потрібно в цьому напрямку. Можливо, тоді ми матимемо шанс на швидкий розгляд», – пояснює адвокат.

Проте, додав він, порівняно з тим, що відбувається в інших судових процесах в Україні, цей випадок не найгірший.

«Скоріш за все, щодо розстрілів на Майдані ми маємо шанси вийти на вироки в 2018 році», – резюмував Павло Дикань.

нагадаємо, з 18 до 22 лютого в Україні вшановують Героїв Небесної Сотні, що загинули під час Революції Гідності.

Хто з українських політиків і коли обіцяв покарати всіх причетних до цих кривавих подій, «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Треті роковини розстрілу Майдану. Головні невиконані обіцянки політиків».

Ключові події Революції Гідності в ретроспективі «Слова і Діла» доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: