Ключові події Революції Гідності. Ретроспектива

Читать на русском

У дні, коли вся країна згадує революційні події трирічної давнини, «Слово і Діло» вирішило нагадати хронологію доленосних осені 2013-го та зими 2014 років. Як відомо, почалося все 21 листопада 2013 року з публікації в Facebook Мустафи Найєма: на заклик журналіста опротестувати рішення Кабінету міністрів про відмову від підписання Угоди про асоціацію з ЄС відгукнулися більш ніж тисяча людей. Вночі 30 листопада відбувся силовий розгін Майдану. Саме тоді вже не лише в Києві, а й по всій Україні всерйоз заговорили про масовий протест проти побиття студентів-учасників мітингу.

Наступною ключовою датою стало 1 грудня, коли відбувся пікет під Адміністрацією Президента й сутички активістів із міліцією. 8 грудня кількість учасників Віче на Майдані Незалежності сягнула мільйона. Тоді ж був повалений пам’ятник Леніну на бульварі Шевченка в Києві. 29 грудня дав про себе знати «Автомайдан»: активісти цілою колоною поїхали до заміської резиденції Януковича «Межигір’я».

16 січня 2014 року, з порушенням регламенту, за допомогою голосування руками був ухвалений пакет законів, що суттєво звужували права та свободи українців, тож одразу отримали назву «диктаторські закони». За лічені дні після цього Майдан зазнав перших втрат. У період з 19 до 22 січня під час протистоянь на вул. Грушевського загинули троє активістів: львів’янин Юрій Вербицький (загинув за Києвом, куди був вивезений невідомими), громадянин Білорусі Михайло Жизневський та український вірменин Сергій Нігоян. 23 січня мережу сколихнуло відео знущань працівників «Беркуту» над Михайлом Гаврилюком. 28 січня уряд Миколи Азарова змушений був піти у відставку, виконувачем обов’язків прем’єр-міністра став Сергій Арбузов.

Протягом 18-20 лютого в столиці відбулися найкривавіші події Революції Гідності – протистояння в урядовому кварталі, штурм Майдану та пожежа в Будинку профспілок. Лави Небесної Сотні тоді поповнили 78 учасників Євромайдану (найбільше – 20 лютого – 49 людей), загинули також і 4 силовики. Датою завершення Революції вважається 22 лютого, коли Верховна Рада визнала президента Януковича таким, що самоусунувся від виконання посадових обов’язків. Роль глави держави перейшла до новообраного спікера парламенту Олександра Турчинова.

Нагадаємо, днями «Слово і Діло» проаналізувало стан виконання обіцянок, озвучених під час Євромайдану або пов’язаних із ним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: