«Зелений» або «ультраправий»: Австрія обирає президента

Читать на русском
Сьогодні, 4 грудня в Австрії почався повторний другий тур президентських виборів. Перший тур президентських виборів пройшов навесні.

У неділю, 4 грудня, в Австрії проходить повторний другий тур президентських виборів. Перший тур президентських виборів пройшов у квітні 2016 року.

Про це повідомляє DW, передає «Слово і Діло».

На пост глави держави претендують кандидат від правопопулістської Австрійської партії свободи Норберт Гофер і Олександр Ван дер Беллен, якого підтримує партія зелених.

«У разі своєї перемоги в повторному другому турі Норберт Гофер стане першим праворадикальних президентом, обраним у Європі після закінчення Другої світової війни. Австрія є парламентською республікою, в якій президент грає в основному церемоніальну роль, однак теоретично він може відправити у відставку уряд», - повідомляє видання.

Перший тур президентських виборів пройшов навесні. Тоді в гонці брали участь шість кандидатів. Гофер переміг, набравши 36%, а Ван дер Беллен посів друге місце.

Кандидатуру Ван дер Белла підтримав колишній президент Австрії Хайнц Фішер.

В експертному колі підкреслили, що результати австрійського голосування стануть своєрідним барометром популярності кандидатів-популістів в європейських країнах.

Додамо, в 2017 році заплановані президентські вибори у Франції, Німеччині, Нідерландах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: