Вибори у Франції та «найбільше зло» для України: експерт оцінив кандидатів на посаду президента

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Звичайно, можливі сюрпризи, але є ймовірність, що кандидат від правоцентристів буде отримає перемогу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов, аналізуючи президентські перегони у Франції та їх наслідки для України.

«Зараз, безумовно, все дуже непередбачувано й соціології вже вірити не можна. Фійон дійсно почав набирати за останній місяць, але все одно соціологія говорила, що він не встигне піднятися до високого рівня. Вийшло, що він поки перемагає з очевидною перевагою», – аналізує Леонов.

На практиці вже є три випадки, коли соціологія давала неправильний прогноз, – Brexit, перемога Трампа й праймеріз у Франції.

«У другому турі ліві виборці радше віддадуть свої голоси правоцентристам, ніж представнику націоналістів. В принципі, такий сценарій свого часу був розіграний Жаком Шираком, коли він вийшов до другого туру з Жан-Марі Ле Пеном і переміг із розгромним рахунком, хоча його популярність була досить невисокою, – розмірковує експерт.

Щодо Марі Ле Пен, то, як уточнив політолог, цей кандидат дійсно є для нас найгіршим варіантом, адже є доведені факти, що її партія брала гроші в Путіна.

«Це інша ситуація, ніж із заявами про проросійські позиції Трампа. Тут є докази про виділення грошей на партійні проекти, й невідомо, скільки грошей вони брали ще. Є пряма фінансова залежність. Це найгірший варіант з усіх можливих», – пояснив Леонов.

Оланд і Трамп поговорили про Близький Схід та УкраїнуПрезидент Франції Франсуа Олланд і обраний президентом США Дональд Трамп провели телефонну розмову, в якій домовилися уточнити позиції з таких ключових питань, як Близький Схід і Україна.

Щодо Фійона, додав він, то це також більш проросійський кандидат, який неодноразово декларував зняття санкцій з РФ. З іншого боку, він має рахуватися з позицією ЄС, а вже зараз вона є позитивною для України в тому, що ООН та ОБСЄ офіційно визнали питання російської агресії.

«Хоча через кризу на всьому європейському просторі «європесимісти» можуть поставити питання про вихід Франції з ЄС», – зазначив він.

Додамо, раніше прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс заявляв, що Ле Пен дійсно може прийти до влади, тому «Франція в небезпеці».

За результатами праймеріз, лідирують колишні прем'єр-міністри Франсуа Фійон (44%) і Ален Жуппе (28,1%), а також Марі Ле Пен (29%). Перший тур президентських виборів у Франції відбудеться 23 квітня 2017 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: