Європа на хвилі виборів: чи варто Україні побоюватися змін в ЄС?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Після саміту ЄС ілюзії розвіялися, а реальність така, що до питання безвізового режиму в Євросоюзі можуть повернутися лише влітку 2017. Свою позицію європарламентарі пояснили проблемами з налагодженням механізму відкликання та виборами у Франції.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Ера популізму. Яких політичних змін слід очікувати в ЄС у найближчий рік?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Ненадання безвізу може стати не єдиним сюрпризом у відносинах між Україною та ЄС», – підкреслив політолог.

На його думку, більш цікавою ситуація для українсько-європейських відносин може виявитися наступного року, адже в ключових країнах ЄС пройдуть вибори.

«Як показала ситуація з президентськими виборами в Австрії, в Європі все популярнішими стають праворадикальні рухи та політики, які перш за все наполягають на захисті національних інтересів і кордонів. Наприклад, у Франції, судячи з праймеріз уже видно, що популярності набувають праві партії. Серед лідерів – Ле Пен та Фійон, які мають дружні відносини з РФ та особисто з Путіним», – аналізує він.

Несприятлива для України ситуація у внутрішній політиці може скластися в найавторитетнішій країні ЄС – Німеччині.

«Вибори канцлера в Німеччині пройдуть восени, але регіональні вибори показали, що партія Меркель втрачає позиції, а критика в основному пов'язана з міграційною кризою. В авангарді антиміграційної політики виступає партія «Альтернатива для Німеччини» на чолі з Фройке Петре», – розмірковує експерт.

Складність у тому, вважає він, що вибори в Німеччині можуть змінити розстановку сил у ключових представницьких органах ЄС.

«Вже відомо, що голова Європарламенту Мартін Шульц має намір балотуватися на посаду канцлера. З одного боку, в разі його виграшу Україна отримає надійного союзника в ЄС, але з іншого – його похід на вибори може призвести до відставки президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, який працює в тісній зв'язці з Шульцем», – пояснює Радчук.

Тим часом, підкреслив експерт, в Італії неоднозначна ситуація з політичною силою «П'ять зірок», яка набувє популярності за рахунок відверто популістських заяв, на кшталт виходу Італії з єврозони за прикладом Великобританії.

Вибори у Франції та «найбільше зло» для України: експерт оцінив кандидатів на посаду президентаПолітолог проаналізував попередні результати праймеріз під час президентських виборів у Франції.

Також, уточнив політичний експерт, важливими є парламентські вибори в Нідерландах уже в березні 2017 року.

«В Нідерландах лідирує партія «Свобода», лідер якої агітує голландців ініціювати «Некзіт» – референдум за вихід з ЄС за прикладом Великобританії», – додав Олександр Радчук.

Нааразі Президент України підтвердив, що ставлення ЄС до України не змінилося, в питанні Криму країни ЄС солідарні, але водночас очевидно, як на нас тиснуть в інших питаннях – наприклад, щодо скасування заборони на експорт необробленої української деревини, на що ЄС готовий виділити навіть 600 мільйонів євро.

«Все б нічого, однак у ситуації, коли Україна, хоч і не без проблем, проте виконавши вимоги ЄС щодо безвізу, його не отримує, такі ультиматуми насторожують. Інших висновків, крім тих, що Україні доводиться вже вкотре сподіватися лише на себе, така політика з боку ЄС не викликає», – підсумував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Ера популізму. Яких політичних змін слід очікувати в ЄС у найближчий рік?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: