«Укренерго» подає позов проти «Крименерго» по втраченим активам на півострові

Читать на русском
Укренерго буде судитися не з державою Росія, а з конкретними юридичними особами, які зараз користуються майном компанії, тобто з Крименерго.

Держпідприємство «НЕК «Укренерго» має намір подати позов до міжнародного суду проти новоствореного «Крименерго» з питання відшкодування збитків, завданих захопленням своїх активів в результаті анексії Криму.

Про це сказав тимчасово виконуючий обов'язки директора компанії Всеволод Ковальчук в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Діло».

«Ми не з державою Росія будемо судитися, а з конкретними юридичними особами, які зараз користуються нашим майном, тобто з «Крименерго». Вони експропріювали «Крименерго», яке експлуатує розподільні мережі і Кримську електроенергетичну систему, яка експлуатувала наші магістральні мережі. Об'єднали їх в одне підприємство, додавши туди частково експропрійовану приватну генерацію, і зробили з цього єдине підприємство», – сказав він.

За його словами, всіма реєстрами Фонду державного майна підтверджено, що це майно України, але користуються ним окупанти.

«Ми не отримуємо грошей, ми не отримуємо амортизації, ми не отримуємо прибутку від експлуатації, тому маємо повне право претендувати на компенсацію. Питання не в тому, який правовий статус Криму і що собі на цю тему думає Росія, а в тому, що юридична особа РФ під прикриттям російської армії забрало наше майно і на ньому заробляє гроші. Суть позову буде приблизно в цьому, а не в політиці», – додав В.Ковальчук.

На даному етапі НЕК знаходиться в пошуку найбільш вдалої схеми роботи, проводить консультації з великою кількістю кваліфікованих юридичних компаній з досвідом роботи в міжнародних судах.

«Оголосимо тендер, виберемо консультанта на перший етап, тобто на підготовку, а не на саме представлення інтересів. В рамках цього першого етапу буде визначено суть позову, суми, які ми вважаємо доведеними до відшкодування», – зазначив глава «Укренерго».

Як повідомлялося, новостворене «Крименерго» працює в статусі державного унітарного підприємства. До анексії РФ Криму компанія називалася «ДТЕК Крименерго» і входила в енергохолдинг «ДТЕК» Ріната Ахметова.

Westinghouse і «Турбоатом» збільшать потужності українських АЕСWestinghouse Electric підписала меморандум про взаєморозуміння з ПАТ «Турбоатом», метою якого є координація та співпраця для збільшення потужності українських АЕС.

Довідка: «Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, яке знаходиться в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Раніше президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський заявив, що українські АЕС не залишаться без палива, навіть якщо Росія припинить його постачання в Україну.

Нагадаємо, що Україна і Європейське співтовариство з атомної енергії (Євратом) підписали угоду про наукове і технологічне співробітництво, а також про асоційовану участь України в Програмі наукових досліджень і навчання Євратом в 2014-2018 роках.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: