Кабмін виділив землю під будівництво ядерного сховища в зоні ЧАЕС

Читать на русском
Енергоатом і Holtec обговорили стан реалізації проекту спорудження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Уряд України виділив НАЕК «Енергоатом» земельні ділянки під реалізацію проекту спорудження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) і під'їзних залізничних колій до нього.

Про це заявив президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський на зустрічі з президентом американської компанії Holtec International доктором Кріс Сінгхом, яка відбулася 17 жовтня в офісі «Енергоатому», передає «Слово і Діло» з посиланням на EnergyNews.

«Нам дуже приємно, що в день двадцятиріччя Енергоатому, який ми відзначаємо 17 жовтня, наші стратегічні партнери з нами. Хочу відзначити, що до ювілею Енергоатому Кабінет міністрів України зробив нам довгоочікуваний подарунок, виділивши земельні ділянки для будівництва ЦСВЯП і під'їзної залізничної колії», – зазначив Юрій Недашковський, звертаючись до свого американського колеги.

Генеральний директор відокремленого підрозділу «Атомпроектінжиніринг» Олександр Рибчук повідомив, що початок активної фази будівельних робіт на майданчику ЦСВЯП очікується в березні 2017 року.

Рибчук переконаний, що завантаження першої партії ВЯП в контейнерні системи HI-STORM, в яких воно буде транспортуватися і зберігатися на майданчику ЦСВЯП, відбудеться в кінці 2018 року.

В ході зустрічі керівників компаній було підписано додаткову угоду (Додаток № 8) до контракту на поставку обладнання для ЦСВЯП. Угода передбачає розробку і впровадження модифікованої і поліпшеною технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом на енергоблоках українських АЕС.

12 жовтня 2016 року Кабмін виділив земельні ділянки загальною площею 45,2 гектара в зоні відчуження (Київська обл.) під будівництво ЦСВЯП.

Раніше повідомлялося, що зберігання ядерних відходів в Україні заощадить $200 млн в рік.

Нагадаємо, що 13 травня 2016 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик назвав одним з головних пріоритетів на 2016 рік будівництво ЦСВЯП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: