Зберігання ядерних відходів в Україні заощадить $200 млн на рік – Демчишин

Читать на русском
Спорудження повноцінного комплексу підприємств переробки та зберігання радіоактивних відходів дозволить уникнути монопольної залежності від послуг російських підприємств із технологічної витримки та переробки відпрацьованого ядерного палива вітчизняних атомних електростанцій.
Голова Міненерго Володимир Демчишин

На промислових майданчиках Чорнобильської АЕС створено всі умови для спорудження підприємств всього ланцюжка поводження з ядерними відходами – як переробки, так і зберігання.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин під час відвідин комплексу підприємств, розташованих на території зони відчуження, повідомляє «Слово і Діло».

«Побудова повноцінного комплексу підприємств переробки та зберігання радіоактивних відходів дозволить уникнути монопольної залежності від послуг російських підприємств із технологічної витримки та переробки відпрацьованого ядерного палива вітчизняних атомних електростанцій», – сказав Демчишин.

Міністр підкреслив, що повний цикл переробки ядерних відходів дозволить щорічно економити близько $200 млн.

«Цей майданчик (територія ЧАЕС – Ред.) також потрібно використовувати для наукової діяльності», – зазначив Демчишин.

Міністр також підкреслив, що ключовим пріоритетом для атомної промисловості завжди буде питання безпеки в ядерній енергетиці, яка виробляє дешевшу та екологічно чисту, якщо порівняти з іншими джерелами, електроенергію.

Westinghouse збільшити коефіцієнт використання українських АЕС на 20%Westinghouse Electric планує збільшити коефіцієнт використання встановленої потужності (КВВП) українських АЕС до 90%, або на 2 ГВт, в термін від 18 до 24 місяців.

Нагадаємо, що Концепція державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу України на 2016-2020 роки, розроблена в стінах Міністерства та передана на затвердження Кабінету міністрів України.

Як повідомлялося раніше, Westinghouse Electric підписала Меморандум про взаєморозуміння з ПАТ «Турбоатом», метою якого є координація та співпраця для збільшення потужності українських АЕС.

Державні підприємства, які перебувають у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, в 2015 році збільшили прибуток на 16 млрд грн.

Згідно з даними аналітиків «Слова і Діла», Володимир Демчишин дав 52 обіцянки, з яких виконав 21, або 40%. Невиконаними виявилися 11 його обіцянок (21%). З повним переліком обіцянок політика можна ознайомитися за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: