Нобелівську премію з фізики отримали британець і два американці

Читать на русском

Лауреатами Нобелівської премії з фізики 2016 року стала британсько-американська група вчених, що займається топологічними фазами матерії.

Нобелівську премію з фізики отримали британець Дункан Хелдейн та американці шотландського походження Девід Тулесс і Майкл Костерліц за відкриття топологічної фази еволюції та топологічних фаз матерії.

Трансляція вручення премії велася в прямому ефірі телеканалу «Дождь», передає «Слово і Діло».

Костерліц і Тулесс у 1970-х роках спростували теорію, що надпровідність не може бути в тонких шарах матерії.

Вони довели, що надпровідність може бути за низької температури, а також пояснили механізм, за якого вона зникає у високій температурі.

У 1980-х Холдейн відкрив, як топологічні напрацювання у фізиці можуть бути використані для розуміння переваг ланцюгів малих магнітів, які були знайдені в деяких матеріалах.

Минулого року Нобелівську премію з фізики отримали вчені Артур Макдональд із Канади та Такаакі Каіта з Японії за відкриття нейтринних осциляцій.

Зазначимо, що вручення премії пройде в Стокгольмській філармонії 10 грудня. Медаль із зображенням Альфреда Нобеля лауреатам вручить король Карл XVI. Грошова частина премії цьогоріч становить вісім мільйонів крон або 932 тисяч доларів.

Нагадаємо, що вчора, 3 жовтня, Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті присудив Нобелівську премію з фізіології та медицини японцю Йошиніру Осумі за його відкриття у сфері аутофагії.

Як повідомлялося раніше, вчені розповіли, коли земляни відчують наслідки глобального потепління.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: