Україна залишиться один на один із проблемою ЧАЕС із 2017 року – Петрук

Читать на русском
За тридцять років після аварії радіаційна ситуація в зоні відчуження стабілізувалася. Загальний вплив радіації зменшився в 10 тис. разів.

Після завершення монтажу арки над четвертим блоком Чорнобильської АЕС інвестиції в Україну на вирішення питань ліквідації наслідків аварії припиняться.

Про це повідомив глава Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук, повідомляє «Слово і Діло».

«З листопада 2017 року, після здачі об'єкта в експлуатацію, Україна фактично залишається один на один із Чорнобильською катастрофою», – додав Петрук.

Водночас він повідомив, що його відомство продовжує роботи із залучення нових інвестицій для проведення робіт у зоні.

Глава держагентства з управління зоною відчуження підкреслив, що за тридцять років після аварії радіаційна ситуація стабілізувалася. «Загальний вплив радіації зменшився в 10 тис. разів», – сказав він.

Чорнобильська зона відчуження: корупція, «мафія» і територіальна реформаЗвільнення прем'єром України Арсенієм Яценюком голови Держагентства з управління зоною відчуження Юрія Антипова – лише перший крок на шляху реформи ЧАЕС. Незабаром буде ліквідовано й саме відомство.

Петрук підкреслив, що роботи з будівництва нового безпечного укриття йдуть за планом. «Маємо хороший прогрес. Укриття будується за планом, арка буде насунута на об'єкт в листопаді поточного року, а в 2017 році вона буде здана в експлуатацію», – зазначив він.

Нагадаємо, що проект «Укриття-2», ізоляційне арочне спорудження над зруйнованим 4-м енергоблоком ЧАЕС, в основному фінансують держави-члени G7. Близько 300 млн євро в будівництво арки внесла ФРН.

Раніше були спроби скоротити радіус зони навколо ЧАЕС до 10 кілометрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: