Стало відомо, скільки ФРН вклала в будівництво нового укриття на ЧАЕС

Читать на русском
ФРН наполягала на тому, що візьме участь у фінансуванні будівництва нового саркофага за умови виведення інших трьох енергоблоків Чорнобильської АЕС із експлуатації.

Сьогодні міністр охорони навколишнього середовища ФРН Барбара Хендрікс відвідала зону відчуження з ознайомчою метою просування робіт зі зведення нового укриття над 4 енергоблоком ЧАЕС, які мають бути завершені в листопаді 2016 року.

Про це пише Deutsche Welle, повідомляє «Слово і Дело».

«Проект в основному фінансують держави-члени G7, а також низка європейських країн. Свою лепту – близько 300 млн євро – внесла й Німеччина», – пише Deutsche Welle.

Однак ця допомога аж ніяк не безоплатна. Перед тим як прийняти рішення про фінансування будівництва конфайнменту, Німеччина виставила умови.

«Ми наполягали на тому, що візьмемо участь у фінансуванні будівництва нового саркофага за умови, що інші три енергоблоки Чорнобильської АЕС будуть виведені з експлуатації», – пояснює експерт Міністерства охорони середовища ФРН Кай Вайденбрюк.

Нагадаємо, що будується конфайнмент являє собою величезний купол, яким планується ізолювати зруйнований четвертий енергоблок ЧАЕС від навколишнього середовища не менш ніж на 100 років. Він має висоту більше 100 метрів, ширину – 260 метрів. Його вартість становить 2,1 млрд євро. Саму споруду зводять у 300 метрах від реактора.

У надрах четвертого блоку ЧАЕС досі перебуває 95% ядерного палива, яке було завантажено в 1986 році. Станом на момент аварії оціночна кількість палива в ньому становила 180-190 тонн. Остаточно ЧАЕС була зупинена в 2000 році.

Як повідомлялося раніше, на території зони відчуження планують створити біосферний заповідник із безліччю наукових майданчиків для вивчення впливу радіації на живі організми. Заповідник планується створити на територіях зони в радіусі від 10 до 30 км від ЧАЕС. Десятикілометрову ділянку навколо ЧАЕС, як і раніше, залишать закритою для наукової діяльності.

Рік тому Президент України Петро Порошенко в день роковин Чорнобильської трагедії оприлюднив заяву, в якій повідомив про необхідність міжнародної підтримки для подолання наслідків катастрофи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: