Мінекології хоче заробити на зоні ЧАЕС – експерт

Читать на русском

Зона ЧАЕС буде небезпечною ще 20 000 років, а керівництво Мінекології просто шукає способи заробити додаткові мільярди.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з екологічних питань Олександр Мазуркевич, коментуючи інформацію, що зону ЧАЕС планують зменшити до 10 кілометрів.

«Для початку потрібне дослідження території, щоб приймати такі рішення. Головна небезпека зони відчуження в даний період часу – неконтрольоване забруднення радіонуклідами поверхневих та підземних вод. Зона відчуження схожа на прямокутник, але питання не в тому, щоб скоротити зону до 10 кілометрів, а в тому, що радіоактивні плями можуть бути в будь-якому місці. Біля Славутича є територія, яка й досі за «колючим дротом». Де є плями і на скільки кілометрів поширюються – це потрібно вивчати. За деякими даними радіус таких плям є і в Житомирській, і в Івано-Франківській областях», – розповідає експерт.

За його словами, рішення про зменшення зони ЧАЕС вигідне уряду для того, щоб наповнити Бюджет.

«В першу чергу скорочення зони відчуження означає зменшення кількості людей, які мають статус чорнобильців. А значить – скорочення пільг. Крім того, територію можна буде використовувати під нове виробництво, тобто в такий спосіб можна починати будівництво нових підприємств. Мінекології шукає способи заробити на «зоні відчуження», хоча ЧАЕС буде небезпечною ще 20 000 років», – вважає він.

Відзначимо, що Міністр соціальної політики Людмила Денісова в минулому році пообіцяла, що соціальні виплати «чорнобильцям» в поточному році зменшуватись не будуть.

Нагадаємо, аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Радіація, викинута в результаті події, накрила більше десяти областей України, двадцять регіонів РФ і частину білоруської території.

Жертвами Чорнобильської катастрофи за останні 25 років стали, за різними підрахунками, від 25 тисяч до 100 тисяч чоловік. Після чого була створена Чорнобильська зона відчуження – 30-кілометрове кільце, в якому радіаційний фон в рази перевищував стандартний.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: