Без мандата: як виконували свої обіцянки Микола Томенко та Єгор Фірсов?

Читать на русском
Єгор Фірсов і Микола Томенко сьогодні офіційно були позбавлені мандатів. Як вони виконували свої обіцянки?
Микола Томенко і Єгор Фірсов

Сьогодні, 29 березня, спікер парламенту Володимир Гройсман офіційно позбавив депутатських мандатів народних обранців від фракції «Блоку Петра Порошенка» Миколу Томенка та Єгора Фірсова. Причина – рішення ради «БПП» виключити цих депутатів із партійного списку.

В самій партії вважають, що ці нардепи «не беруть участі в партійній діяльності». На знак солідарності з Фірсовим і Томенком «БПП» залишив також і Віталій Чепинога.

Колективний вихід нардепів із пропрезидентської фракції, прикритий використанням імперативного мандата відповідно до закону про партійну диктатуру, залишає простір для широкого трактування таких кроків. Самі Томенко та Фірсов відкрито заявляли про свою незгоду з політикою партії та діяльністю деяких своїх колег.

Проаналізувавши виконання Фірсовим і Томенком своїх обіцянок, нам залишається констатувати факт, що «БПП» позбувся достатньо відповідальних депутатів.

Тепер докладніше про їхню відповідальність.

Микола Томенко

Як і Чепинога, Томенко раніше перебував у «БЮТ», однак на парламентських виборах 2014 року став №8 у списку «БПП». Більше року Томенко був позаштатним радником Порошенка, також обіймав посаду заступника глави пропрезидентської фракції. Проте 25 грудня він публічно заявив про свою незгоду з проектом Держбюджету-2016, за який голосував «БПП», і написав заяву про вихід із фракції. Згодом фракцію залишив Віктор Чумак.

Щодо відповідальності Томенка, то «Слово і Діло» зафіксувало 55 його обіцянок. З них провалених – 17.

Ще в 2012 році Томенко, серед іншого, обіцяв впровадити систему персонального голосування у Верховній Раді. Того ж року він обіцяв ухвалити новий Податковий кодекс і скасувати закон про всеукраїнський референдум, а також запровадити кримінальну відповідальність за «кнопкодавство».

Вже в VIII скликанні Томенко пообіцяв домагатися створення в Україні громадського телебачення.

Ці його обіцянки не виконані.

Ще 6 обіцянок екс-нардепа мають статус «у процесі» й, скоріш за все, будуть переведені нами в архів.

Щодо виконаних обіцянок, то їх у Томенка 32. Таким чином, рівень відповідальності колишнього депутата – 58%. Варто відзначити, що це досить непоганий результат.

Головні, на нашу думку, досягнення Томенка – сприяння будівництву нового саркофагу над ЧАЕС і позбавлення недоторканності нардепів Клюєва та Мельничука.

Сам Томенко також дав оцінку своій депутатській діяльності в нинішньому скликанні.

«Не пропустив жодного з 158 засідань ВР (див. письмову реєстрацію), підготував сам і в співавторстві 131 законопроект, з яких 24 ухвалено. Враховано понад 100 моїх поправок до 20 законів», – написав він у своєму Facebook.

Єгор Фірсов

Фірсов до свого першого депутатства був керівником Донецької обласної організації «УДАРу».

У VIII скликання він потрапив за квотою партії «УДАР», нардепом від якої він був у попередньому скликанні. Фірсов, до слова, не прийняв об'єднання партій Кличка та Порошенка, назвавши цей процес поглинанням «УДАРу» «Солідарністю».

Критику політики президентської партії Фірсов продовжував і далі. У підсумку 8 лютого цього року він заявив про вихід із фракції «БПП». Аргументував Фірсов свій крок небажанням покривати корупційну діяльність свого колеги по фракції Ігоря Кононенка. Відставка глави МЕРТ Абромавичуса через конфлікт з Кононенком Фірсов назвав «останньою краплею».

На рахунку Єгора Фірсова 18 обіцянок, 4 з яких нардеп не виконав.

Фірсов провалив свої обіцянки не залишати Маріуполь до повної стабілізації ситуації в місті; винести на розгляд парламенту законопроект про звільнення підприємств у зоні АТО від сплати податків; порушити питання проведення відкритого конкурсу при призначенні керівника «Укрзалізниці», а також створити ТСК з розслідування теракту 31 серпня 2015 року під Верховною Радою.

Фірсов обіцяє не вступати в партію "Солідарність"Сказано 28 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Ще 4 його обіцянки мають статус «у процесі» й будуть переміщені в архів у зв'язку з позбавленням мандата.

Серед виконаних обіцянок Фірсова – не вступати в «Солідарність», а також не голосувати за закон про децентралізацію.

Всього у Фірсова 10 виконаних обіцянок. Рівень відповідальності цього екс-нардепа – 56%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: