«Нафтогаз» проти «Газпрому»: чим завершаться газові війни? Експерт

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Правомірною є позиція і «Газрому», і «Нафтогазу». Скоріш за все, питання вирішуватиметься навіть не в 2017 році, а пізніше.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи інформацію про те, що розгляд за позовом НАК «Нафтогаз України» до «Газпрому» на предмет перегляду ціни природного газу в Стокгольмському арбітражі перенесено на 2017 рік.

«2017 рік – це дуже оптимістичний прогноз. Насправді, в «Нафтогазі» розуміють, що вони більше втратять від цих переговорів, коли виявиться, що «ніхто нічого нікому не винен». Є контракт, про який часто забувають. Але є Стокгольмське право, за яким підписувався контракт», – розповідає Корольчук.

За його словами, є два важливих моменти, які в «Нафтогазі» цілком розуміють.

Україна вже давно могла домогтися арешту активів «Газпрому» за Крим – експертНезалежний експерт проаналізував судові процеси та взаємні претензії між «Нафтогазом» і «Газпромом».

«Вони скоро можуть залишити свої посади, тому що зміни в уряді спричинять зміни і в НАК «Нафтогаз». І хочеться піти на хвилі «Ми все робили, щоб перемогти, а нам не дали завершити розпочате». Другий момент полягає в тому, що вони розуміють, що все прив’язано до транзитного контракту», – пояснює експерт.

«Нафтогазу» потрібно думати й вони правильно хвилюються. А хвилюватися потрібно за «Північний потік», тому що якщо його реалізують, Україна втратить транзит. Гірше того, якщо ми навіть погодимося, щоб був європейський партнер у транзиті газу, це буде наслідком великого компромісу, що означатиме: «Північний потік» збудовано, але через нас збережено», – розмірковує він.

Як наголосив експерт, це в Україні назвуть перемогою, але за фактом це буде поразкою, оскільки транзит впаде мінімум удвічі.

Нагадаємо, «Нафтогаз України» вважає положення «бери або плати» в контракті з російським «Газпромом» неринковим, неправомірним і недійсним, та оскаржує його в Стокгольмському арбітражі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: