Україна вже давно могла домогтися арешту активів «Газпрому» за Крим – експерт

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Основним шляхом тиску на Росію зараз є лише економічний, особливо якщо враховувати, що в Мінських домовленостях ідеться про можливе зняття санкцій з РФ, але немає ні слова про Крим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін, аналізуючи судові процеси між НАК «Нафтогаз» і «Газпромом».

«Йдеться не лише про свердловини, платформи, є ще газові мережі, кораблі, забезпечення, видобуток і ще десятки позицій. Тому потрібно судитися в міжнародних судах. Але потрібно було не зараз братися за це, а з моменту захоплення Криму, та вже отримувати результати. Наприклад, щоб заарештовували активи «Газпрому», – розповідає незалежний експерт.

На його думку, зараз усі ці повідомлення про підвищення транзиту «Газпрому» знову лише на рівні заяв, що рівнозначно порожнечі.

«Всі питання транзитних тарифів і зобов'язань будуть вирішуватися в рамках арбітражного суду в Стокгольмі», – зазначив Саприкін.

Як підкреслив експерт, щодо Криму потрібно розуміти наступне: повернути сьогодні півострів не вдасться. Другий момент – потрібно у всіх інстанціях подавати позови за тисячами напрямків, починаючи від НАК «Нафтогаз» і закінчуючи іншими майновими претензіями.

«Сьогодні основний шлях тиску – економічний. Потрібно завалити всі відповідні суди. Сьогодні ми маємо лише поодинокі позови», – проаналізував ситуацію Володимир Саприкін.

Додамо, що 24 січня вже нинішнього року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що за два тижні від імені держави Україна, а також від імені українських підприємств до різних міжнародних судів будуть подані позови щодо анексії Росією Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: