Квіт пояснив, чому школярі досі не отримали обіцяних ним підручників

Читать на русском
Міністр освіти Сергій Квіт пояснив відсутність підручників у школах халатністю місцевої влади в регіонах.

Міністр освіти Сергій Квіт розповів, що учні 4-х та 7-х класів досі не отримали шкільних підручників через те, що місцеві бюджети не надали свою частину фінансування.

Про це він сказав 11 лютого в ефірі «Права на владу» на телеканалі «1+1», коментуючи власну обіцянку про забезпечення шкіл безкоштовними підручниками, зафіксовану «Словом і Ділом» ще на початку вересня.

За словами Квіта, з початку року кошти на нові підручники до Державного бюджету закладені не були, однак пізніше уряд і Верховна Рада змогли знайти половину необхідної суми. Решту мали забезпечити місцеві бюджети, які, відповідно до бюджетної децентралізації, отримали додаткові кошти та повноваження для цього.

«Ми прочекали один місяць, немає досвіду та механізмів підняття коштів з місцевих бюджетів на центральний бюджет. Ми видали другу постанову, другий місяць також кошти не підійшли – і ми вирішили проводити тендер самі. Ми видали ті кошти, якими ми розпоряджалися, тобто це половина суми. Підручники були надруковані та розвезені. Ми їх розвозимо до областей. Я думаю, вже почався рік, і друга половина коштів, яка перебуває у місцевих бюджетах, також буде витрачена й підручники будуть закуплені», – висловив сподівання Квіт.

При цьому, на зауваження ведучого «Права на владу» щодо того, що відповідальність за забезпечення підручниками має повністю лежати на Міносвіти, Квіт відповів, що батьки школярів і громадські активісти мають звернутися із цим питанням не до Міністерства, а до місцевої влади.

«Я раджу активістам, активним батькам спитати у місцевої влади, в обласних держаних адміністрацій, де ті підручники, які були надруковані та розвезені», – резюмував він.

Нагадаємо, проблема із забезпеченням підручниками виникла в учнів 4-х та 7-х класів: попри обіцянку міністра та численні заяви представників Міносвіти, друковані книжки до шкіл так і не надійшли. Натомість відомство розмістило на своєму сайті електронні версії підручників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: