Гриневич розповіла, навіщо Україні 12-річна школа

Читать на русском
Глава парламентського комітету з питань освіти вважає, що продовження терміну навчання в школі поліпшить соціалізацію дітей та підвищить рівень ВВП країни.
Лілія Гриневич

Народний депутат, голова комітету з питань освіти і науки Лілія Гриневич пояснила, що 12-річний термін навчання у школі потрібен для кращої соціалізації, підготовки до трудового життя дітей та оволодіння ними додатковими дисциплінами й навичками.

Про це вона заявила в розмові з кореспондентом «Укрінформу», передає «Слово і Діло».

«У нас багато робочих місць для людей, яким виповнилося 17 років? Адже зрозумійте, що цивілізовані країни, які дбають про своїх громадян і про їхній соціальний рівень, збільшують і видовжують час навчання, тому що це має величезну соціальну функцію – діти та молоді люди не випадають із системи, не опиняються на вулиці», – вважає Гриневич.

Чоботар без чобіт, учень – без підручника. Чому чиновники заважають дітям вчитися?Якщо шкільні побори стали вже практично нормою, то відсутність практично всього набору підручників, з яким у 2015 році зіткнулися батьки учнів 4 і 7 класів – це щось новеньке.

Крім того, за словами нардепа, додатковий рік навчання потрібен для оволодіння іноземними мовами, сучасними технологіями тощо. Також це найбільш вдалий час для того, щоб привчити дітей критично мислити, співпрацювати з іншими та бути відповідальними.

«По-третє, доведено, що кількість років освіти, яку здобуває в цілому населення, потім позитивно впливає на збільшення ВВП, тобто на економічні показники, хоча й у віддаленій перспективі. За даними дослідження, проведеного на замовлення Європейської комісії ще 2006 року, кожен додатковий рік, проведений учнем у школі, підвищує макроекономічну продуктивність країни на 6,2% та на 1,3% у віддаленій перспективі в контексті пришвидшення технологічного прогресу», – переконана Гриневич.

Нагадаємо, раніше міністр освіти Сергій Квіт, презентуючи закон про освіту, заявив, що навчальні курси професійно-технічних навчальних закладів будуть узгоджуватися з експертами й роботодавцями кожного конкретного регіону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: