Що криється за ідеєю змін до Конституції через референдум? Експерт

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Глава уряду Арсеній Яценюк виступає за проведення референдуму щодо змін до Конституції України. Прем'єр запевнив: «Референдум щодо Конституції є прямим народовладдям». Підтримав ініціативу Яценюка й міністр МВС Арсен Аваков: «Спочатку слово має сказати народ України. Єдиною умовою голосування фракції «Народного фронту» щодо найважливіших питань Конституції України може бути вердикт референдуму українців. Не інакше».

Теза про референдум є маніпулятивною з боку влади, яка хоче протягнути потрібний для неї варіант Конституції.

Висновки Венеціанської комісії говорять про те, що будь-які зміни до Конституції через референдум несуть загрозу маніпуляцій та неякісних змін. Влада може використати маніпулятивні технології для досягнення бажаної для себе Конституції.

Зараз суспільству дали сигнал про зміни до Конституції через референдум. У парламенті немає чистих 300 голосів. Вони намагаються донести маніпулятивну думку про те, що необхідно протягнути зміни до КУ через референдум.

Колишні «регіонали» в унісон із «БПП» підтримають зміни до Конституції – експертОб'єднання з «регіоналами» ніхто не визнає, але вони підтримають провладну фракцію та проголосують за зміни до КУ.

Референдум дає змогу протягнути будь-які зміни, тому що відбуватиметься на основі закону «Про Всеукраїнський референдум», який був підготовлений свого часу Портновим і проголосований в парламенті за часів Януковича. Там є норми, які дають можливість владі сфальсифікувати будь-які результати. Наприклад, цілковито неможлива присутність ЗМІ. Будуть проведені лише громадські консультації, організовані владою. Ще один момент полягає в тому, що окружні та дільничні комісії формуються відповідними обласними, районними та державними адміністраціями. Шляхом для маніпуляції може бути й те, що неможлива присутність спостерігачів під час підрахунку голосів.

Теза про референдум є маніпулятивною з боку влади, яка хоче протягнути потрібний для неї варіант Конституції. Більше того, людям дається готовий текст, який буде написаний на Банковій чи на Грушевського, а на його текст ніхто не зможе вплинути.

Нагадаємо, напередодні нардеп Віктор Чумак повідомив, що у «БПП» поки що немає достатньої кількості голосів за поправки до КУ.

Сам Президент заявив, що в процесі зміни Конституції потрібно спиратися на потреби й настрої народу, а не на популізм окремих політиків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: