Резерви на пошук нових голосів за зміни до Конституції вичерпані – експерт

Читать на русском
Дмитро Кондратенкополітолог

Конституційний суд отримав подання 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення положення статті 155 Конституції про наступну чергову сесію Верховної Ради для визначення кінцевого терміну ухвалення змін до Основного закону в частині децентралізації. Вже з'явилися припущення, що через брак голосів АП в такий спосіб вирішила пригальмувати зі змінами до Конституції.

Пошук нових голосів за зміни до Конституції вимагає великих матеріальних витрат та політичних поступок, що вже дуже складно дається Президенту та Кабміну.

Є ризик, що все провалиться під час самого голосування й голосів не вистачить. Це буде сильний удар по іміджу Президента. Поки що голосів немає. Як будуть вирішувати цю проблему, незрозуміло. Можливо, продовжуватимуть сесію до нескінченності.

Нову Конституцію має підтримати народ на референдумі. Якщо наші європейські партнери виносять такі питання, як Угода про асоціацію України та ЄС на референдум, то чому б і нам не винести таку значну річ, як зміни до Конституції?

Колишні «регіонали» в унісон із «БПП» підтримають зміни до Конституції – експертОб'єднання з «регіоналами» ніхто не визнає, але вони підтримають провладну фракцію та проголосують за зміни до КУ.

Законопроект, який передбачає можливість створення Конституційних зборів з остаточним затвердженням нової редакції Конституції на референдумі, також є однією з причин для деяких дипломатів не підтримувати президентський проект КУ.

«Опозиційний блок» уже погодився і в майбутньому погодиться підтримувати зміни до Конституції, але, скоріш за все, зараз резерви вичерпані й подальший пошук нових голосів вимагає великих матеріальних витрат та політичних поступок, що вже дуже складно дається Президенту та Кабміну.

За декілька годин все може змінитися. Поки незрозуміло, чи будуть голосувати та продовжувати цю сесію, тому що ходили чутки, що бажано провести голосування 2 лютого. Але до того часу сесія вже добігатиме кінця. В такому разі, в чому взагалі сенс роботи ВР сесійно? Давайте тоді всю роботу оголосимо однією сесією.

Зазначимо, що раніше лідер фракції «Самопомочі» Олег Березюк заявляв, що його політсила не підтримає в другому читанні законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: