Колишні «регіонали» в унісон із «БПП» підтримають зміни до Конституції – експерт

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Зміни до Конституції до кінця 2015 року були одним із узгоджених у Мінську пунктів угоди з урегулюванню конфлікту в країні. Уже наприкінці 2015 року віце-спікер Андрій Парубій запропонував вилучити з проекту змін до КУ пункт про особливе самоврядування в деяких районах Донбасу. Сьогодні Володимир Гройсман заявив, що знайти 300 голосів для ухвалення поправок до Конституції можливо, і він вірить, що так і станеться.

Колишні «регіонали» підтримають провладну фракцію та проголосують за зміни до Конституції.

Голоса знайдуть, але об'єднання з регіоналами ніхто не визнає. Колишні «регіонали», які зараз перебувають у різних парламентських фракціях, і позафракційн в унісон проголосують із провладною фракцією. Вже вкотре таку тактику влада нам пояснить тим, що зміни до Конституції України зараз є настільки необхідними нашій державі, що їх підтримують всі, в тому числі й опозиція.

Щодо зміни статусу Донбасу, то слід вважати це певним видом федералізації. Звичайно, не повною мірою, й ніхто ніколи офіційно не заявить, що в Україні змінився лад, але це певний її різновид, тому що регіонам хочуть надати окремі економічні та політичні повноваження, які зазвичай впливають на долю держави.

Такі конституційні рішення варто приймати в широкому колі політиків і громадськості. Можливо, навіть через референдум, щоб громадяни України, які сплачуть податки, також приймали рішення, що буде з регіоном, який вимагає для себе окремих конституційних позицій.

Зазначимо, що голова фракції Олег Березюк вчора, 13 січня, пообіцяв, що «Самопоміч» не голосуватиме за зміни до Конституції в частині децентралізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: