Від гібридної війни Україна та РФ перейшли до етапу «гібридної енергетики» – експерт

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Коли ми досягнемо синтезу з європейською енергосистемою, тоді можна буде повністю розірвати енергозв'язки з РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики, член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима, аналізуючи інформацію про те, що РФ готова купувати електроенергію в України для поставок до Криму.

«Ми з РФ працюємо в одній енергосистемі. Закони можна порушити у тому разі, якщо ми відокремимося від енергосистеми РФ, але для цього нам потрібно запрацювати з енергосистемою ЄС. Щодня для повного роз'єднання, на що потрібно багато років, ми то беремо електроенергію в РФ, то її передаємо, здійснюємо обмін згідно угод укладених дуже давно. Не важливо, як це називати – чи купує РФ, чи ми продаємо. Поки ми пов'язані з РФ енергетично, все інше – політика», – пояснює Гудима.

За його словами, якщо уряд ухвалює рішення про повну блокаду – це політичне рішення. Якщо уряд перестає давати воду, електроенергію та все інше – він повинен це зробити. Але якщо він не хоче цього, то в умовах гібридної війни виникає «гібридна енергетика».

РФ поки на словах, але все ж готує свій сценарій щодо Криму – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо вимоги Рефата Чубарова назвати Крим окупованою територією в новій угоді з РФ.

«Це все не просто. Ми йдемо до ЄС, є програма. Коли ми зможемо свою енергосистему синтезувати з європейською, тоді в нас не буде жодних зв'язків із РФ. Лінії електропередач на кордонах можна буде розібрати. А поки ми пов'язані з РФ», – переконаний Гудима.

Підсумовуючи, він зазначив що ситуація складна, а ми вже занадто довго обманюємо самі себе й розповідаємо про АТО.

«Вже самим соромно так називати, тому що це війна. Так само й в енергетиці. Ми пов'язані. Ніхто ж не каже припинити закупівлі ядерного палива в РФ. Бо ми його купуємо. Чи скасувати залізниці, чи перестати посилати потяги. Ми ж того не робимо, хоча йде війна», – резюмував Олександр Гудима.

Як відомо, на початку грудня президент РФ Володимир Путін запустив першу нитку енергомосту з Кубані до Криму, але вже 5 грудня енергоміст не витримав навантаження й сталася аварія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: