РФ поки на словах, але все ж готує свій сценарій щодо Криму – експерт

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Для України зараз принципово змінити статус Криму в договорі з РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи вимогу Рефата Чубарова назвати Крим окупованою територією в новій угоді про постачання української електрики в Крим.

«Складність полягає в тому, що якщо позначити в договорі, що Крим є окупованою територією, то така угода не буде підписана, РФ не піде на це. З іншого боку, там, безумовно, не має фігурувати й таке визначення, як федеральний округ. Якщо така угода буде підписана, то потрібно шукати нейтральні визначення», – розповідає експерт.

Блокада «для галочки»? Які продукти Кабмін дозволив ввозити до КримуЛише вчора Арсеній Яценюк оголосив про легалізацію торгової блокади Криму із січня 2016 року, а вже сьогодні стало зрозуміло: заборони ввезення ключових товарів харчування на окупований Росією півострів як немає, так і не буде.

За його словами, поки неможливо зрозуміти, якою буде російська політика в цьому напрямку.

«Хоча б на словах, але вони готуються до якогось певного сценарію. Особливо у світлі останніх подій, коли США продовжили санкції, вочевидь, може бути подальше згортання діяльності щодо півострова», – зауважив політолог.

Коли ця угода тільки підписувалася, РФ могла вимагати певних формулювань щодо Криму. На жаль, українська енергосистема пов'язана з російською, але були зроблені кроки, які вже зараз дозволяють уникнути складних ситуацій у разі відмови.

«Зараз принципово вимагати змінити статус Криму. Весь світ вважає Крим анексованою територією і ніхто не визнав цієї окупації. Безумовно, якщо така угода й існуватиме, за жодних умов там не має бути вказаний російський статус півострова», – резюмував Олександр Леонов.

Зазначимо, що голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Росія піде з Криму набагато раніше, ніж того хотіли б у Кремлі. За словами народного депутата, політика Путіна веде Росію до прірви.

Як відомо, 2 грудня президент РФ Володимир Путін запустив першу нитку енергомосту з Кубані до Криму, але вже 5 грудня енергоміст не витримав навантаження й сталася аварія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: