Президент має визначитися, що для нього важливіше: Шокін чи безвізовий режим – експерт

Читать на русском
Віктор Шокін

Якщо постане питання про відставку Шокіна, то її розміняють на послаблення позицій Яценюка.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Дмитро Кондратенко, аналізуючи інформацію про те, що в ЄС вимагають замінити «четвірку Шокіна» в комісії з антикорупційної прокуратури.

«Дійсно, з боку цієї четвірки, що призначається в конкурсну комісію, можливий надмірний вплив генпрокурора. Мотиви Шокіна зрозумілі – мати контроль над антикорупційною генпрокуратою. Мотиви Європейського Союзу близькі до мотивів США – це повне незадоволення його роботою в плані взагалі лібералізації, а не лише візової, тому що вже стоїть питання впровадження безвізового режиму, чим дуже активно займається Президент», – аналізує експерт.

На його переконання, саме зараз Президент має нагоду показати, що йому дорожче: безвізовий режим чи Шокін.

«На даному етапі можна сказати, що Шокін досить важливий для Президента. Скоріш за все, за можливості, звісно, Президент триматиме Шокіна до кінця. Його відставка залежить від позиції партнерів «БПП» у коаліції – «Народного фронту». Якщо він дійсно поставить це питання, то вони розміняють відставку Шокіна та деяких міністрів на послаблення позицій Яценюка. З іншого боку, Яценюк хоче зберегти Авакова на посаді міністра й, можливо, у зв'язку з цим ще залишиться певний бойовий компроміс: Аваков і Шокін залишаються на своїх місцях», – припускає політолог.

Підсумовуючи, експерт зауважив, що важко сказати, чи надовго Шокін затримається, але зараз посилиться тиск, щоб зробити Яценюка більш поступливим у кадрових питаннях.

«Пам'ятається, що був указ Президента про відповідну раду, яка впливатиме, зокрема, на діяльність Кабміну. Тому слід оцінити, які претензії будуть висуватись Яценюку. Що на це відповість «НФ», тому що частина депутатів, які не дуже бояться за позиції партії, висловлюються про те, що й Демчишина можна відправити у відставку, й Квіташвілі, й інших міністрів», – резюмував Дмитро Кондратенко.

Зазначимо також, система народного контролю «Слово і Діло» зафіксувала обіцянку генпрокурора про те, що відбір антикорупційного прокурора буде проходити в режимі онлайн. Пізніше Петро Порошенко повідомив, що антикорупційний прокурор має бути призначений до 1 грудня.

Подивитися всі обіцянки генерального прокурора України Віктора Шокіна можна тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: