Окремий закон про вибори на Донбасі протягнуть у ВР за допомогою «Опоблоку» – експерт

Читать на русском
Петро Порошенко

Зміни до законодавства про вибори на Донбасі закладають «бомбу» в управління країною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Антон Круть, аналізуючи заяву Президента про те, що парламент змінить законодавство про проведення виборів на Донбасі.

«Якщо будуть вноситися зміни до закону, що вже дав старт виборчій кампанії, то, очевидно, доведеться переносити голосування по всій країні. Цього робити ніхто не буде. Йдеться, скоріш за все, про окремий закон про вибори на цих територіях, про що у п'ятницю на підсумковій прес-конференції сказав Олланд. Що це дасть? Питання спірне. З одного боку, це один з кроків виконання Мінських угод, завдяки яким припинено вогонь. З іншого боку, це закладає «бомбу» і дестабілізацію у внутрішньополітичну ситуацію та в управління країною», – розповідає політолог.

На його думку, для цього закону потрібна проста більшість (226 голосів), а не конституційна, що очікується в грудні для ухвалення у другому читанні поправок до Конституції у частині децентралізації та особливого статусу.

«Тому голоси у Верховній Раді наберуться, питання лише в тому, що буде з коаліцією», – констатує експерт.

На його думку, голоси можна рекрутувати з «Опозиційного блоку» або «Волі народу», і їх цілком вистачить, щоб отримати просту більшість і ухвалити цей закон. Але не зрозуміло, як відреагують на це партнери по коаліції – «Самопоміч» і «Батьківщина».

«Самопоміч» точно відреагує негативно, й це може переформатувати коаліцію. Вже не кажучи про те, що грудневе голосування щодо децентралізаційних змін до КУ може просто викликати повномасштабну політичну кризу в країні», – вважає Антон Круть.

Як відомо, президент Франції Франсуа Олланд повідомив, що під час переговорів у «нормандському форматі» сторони досягли домовленостей, щоб перенести дату місцевих виборів у самопроголошених «ЛНР» і «ДНР».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: