Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 4-11 вересня

Читать на русском

«Слово і Діло» підготувало черговий щотижневий дайджест зобов'язань членів Кабінету міністрів. Протягом 4-11 вересня українські міністри дали 17 нових обіцянок, ще 2 - виконали. Щодо списку безвідповідальних міністрів, то цього разу до нього не потрапив ніхто: перевірка їхніх обіцянок не дала жодного негативного результату.

Що обіцяли і що виконали?

Перелік тем, який цього тижня був на слуху в Кабінеті міністрів, доволі широкий. Говорили і про антитерористичну операцію, і про енергонезалежність, і про бюджет. Зокрема, 7 вересня прем'єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК заявив, що Україна може позбавитись енергетичної залежності від Росії вже протягом 5 років. Прагнення прем'єра підтримають аграрії, запевнив міністр аграрної політики та продовольства. 9 вересня Ігор ШВАЙКА розповів, що за ті ж 5 років українські аграрії зможуть замістити до 10 млрд кубометрів газу.

А для того, щоб забезпечити прийдешній опалювальний сезон, міністр енергетики Юрій ПРОДАН пообіцяв до 1 листопада закачати у підземні сховища 17,5 млрд кубів газу. У свою чергу міністр Кабінету міністрів Остап СЕМЕРАК заявив, що держава скерує 50 млн грн на зниження кредитних ставок для населення щодо позик, які українці братимуть на впровадження енергоощадних технологій.

Топ-темою обіцянок політиків, як і раніше залишається АТО. Так, Арсеній ЯЦЕНЮК пообіцяв, що, якщо не вдасться зберегти перемир'я, в Україні буде введено воєнний стан. А міністр внутрішніх справ Арсен АВАКОВ запевнив, що Маріуполь, який тимчасово є адміністративним центром Донецької області, залишиться під контролем українських військових.

Загалом Арсеній ЯЦЕНЮК цього тижня знову став лідером за кількістю нових обіцянок. Так, він заявив, що внесе на розгляд Верховної Ради проект Державного бюджету на 2015 рік до 15 вересня. Також прем'єр запевнив, що найближчим часом парламентарі отримають проект закону про єдиний стипендійний фонд. А провайдерам та користувачам мобільного інтернету очільник уряду пообіцяв, що не допустить монополії російських операторів на ринку українського 3G зв'язку.

2 нових обіцянки додав до свого досьє міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО. Зокрема він пообіцяв ініціювати заміну складу суддів у справі заборони КПУ. Пізніше він також запевнив, що державні закупівлі товарів вартістю до 100 тис грн здійснюватимуться у системі електронних торгів.

Також 2 нових зобов'язання узяв на себе міністр освіти Сергій КВІТ, заявивши про намір до кінця року внести у ВР проект закону «Про науку та науково-технічну діяльність» та підвищити зарплати вчителям.

Також до кінця року Україна розрахується з усіма зовнішніми зобов'язаннями - принаймні, таке цього тижня пообіцяв міністр фінансів України Олександр ШЛАПАК.

5 вересня віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку Володимир ГРОЙСМАН пообіцяв створити при уряді посаду радника з питань розвитку села. Того ж дня міністр соціальної політики Людмила ДЕНІСОВА заявила, що до кінця поточного року відомство планує оздоровити 11200 дітей.

Про здоров'я киян вирішив подбати і міністр молоді та спорту Дмитро БУЛАТОВ, пообіцявши відновити київський велотрек.

Що стосується виконаних обіцянок, то цього тижня експерти «Слова і Діла» надали такого статусу двом зобов'язанням українських урядовців. Так, міністр оборони України Валерій ГЕЛЕТЕЙ зі свого боку дотримав слова щодо непроведення бойових дій поблизу місця падіння рейсу MH17.

Крім того, як і обіцяв минулого тижня міністр Кабінету міністрів Остап СЕМЕРАК, 9 вересня до Києва повернулося так зване «скіфське золото» - усього 22 експонати, які Київ спільно з кримськими музеями надавав для екпозиційї в Амстердамі.

Що відповідають міністри?

Цього тижня «Слово і Діло» продовжило практику спілкування з представниками міністерств і відомств. Кореспонденти проекту вже традиційно дізнавалися подробиці та стан виконання обіцянок українських міністрів у них самих або їхніх представників.

Так, 8 вересня голова Державної фіскальної служби Ігор БІЛОУС повідомив, що за місяць з моменту введення військового податку працюючі українці поповнили бюджет української армії на 290 млн грн. Відповідний податок у розмірі 1,5% від заробітної плати був введений в першій половині серпня з ініціативи Міністерства фінансів.

Тоді ж Білоус заявив, що українські митники так і не змогли перевірити вміст вантажівок із другою партією так званого гуманітарного вантажу з Російської Федерації. Нагадаємо, раніше міністр оборони Валерій ГЕЛЕТЕЙ пообіцяв відреагувати на факт незаконного проникнення на територію України першої партії російської «гуманітарки», але свого слова так і не дотримав.

У середу, 10 вересня, міністр внутрішніх справ Арсен АВАКОВ запевнив, що представить реформу правоохоронних органів уже наступного тижня. День презентації може бути посунутий із запланованої дати 15 вересня лише в разі представлення Державного бюджету, пояснив Аваков.

При уряді запрацювала Державна служба у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції — її керівництво 10 вересня представила міністр соцполітики Людмила ДЕНІСОВА. Створення відповідного органу ініціював на початку серпня прем'єр-міністр.

Голова служби Артур Дерев'янко пообіцяв, що статус учасника бойових дій отримають не лише бійці збройних сил та МВС, але і учасники добровольчих батальйонів та волонтери. Нагадаємо, надавати статусу учасника бойових дій бійцям АТО 13 травня обіцяв тодішній міністр оборони Михайло КОВАЛЬ. У свою чергу, очільниця Мінсоцполітики запевнила, що на протезування кінцівок травмованих учасників АТО вже до кінця цього року виділено 578 млн грн.

У четвер, 11 вересня, віце-прем'єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН, заявив, що Україні на опалювальний сезон 2014-2015 не вистачає 5 млрд кубів газу, тож українцям доведеться економити енергоресурси. Нагадаємо, саме на такий обсяг Гройсман обіцяв скоротити споживання Україною блакитного палива до 2020 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: