Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 1-7 серпня

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує свій щотижневий моніторинг обіцянок чиновників Кабінету міністрів. За перший тиждень серпня спеціалісти проекту виділили 8 нових обіцянок вітчизняних урядовців, що варті уваги українців. Самі ж міністри цього тижня встановили своєрідний антирекорд: перевірка 10 їхніх обіцянок показала негативний результат.

Що обіцяли і що виконали?

Протягом тижня, що минув, увага українських урядовців вже традиційно була зосереджена на сході України. Так, міністр охорони здоров'я Олег Мусій узявся прискорити процедуру ввезення і погодження незареєстрованих в Україні ліків для військових: за словами очільника МОЗу, тепер на це потрібно буде усього 1-2 доби.

5 серпня міністр оборони Валерій Гелетей пообіцяв, що на місці падіння літака Малайзійських авіаліній українські військові бойових дій не вестимуть - принаймні до того моменту, поки не завершиться розслідування катастрофи. А віце-прем'єр Володимир Гройсман своєю чергою запевнив, що потяг із особистими речами загиблих пасажирів лайнера повернуть українській стороні. Строком виконання обіцянки мало стати 4 серпня, однак поїзд, який 25 липня терористи затримали біля станції Торез, і досі в руках бойовиків. Тож це зобов'язання Гройсмана стало першою невиконаною обіцянкою серпня.

Не залишився без уваги міністрів і економічний блок. Звітуючи про результати роботи Державної фіскальної служби, Дмитро Білоус пообіцяв, що вже з наступного року відшкодування ПДВ в автоматичному режимі буде відбуватися на місяць швидше. А міністр економіки Павло Шеремета пообіцяв підприємцям, що ставка єдиного податку для них змінюватися не буде.

Нова обіцянка додалася і до досьє Сергія Квіта - 6 серпня він заявив, що звільнить викладачів, які закликали студентів до сепаратизму чи брали участь в організації так званих «референдумів» у Криму та на сході країни.

Однак перевершив своїх колег по уряду міністр юстиції Павло Петренко. За тиждень, що минув, він устиг дати 2 нових обіцянки, а ще 2 - виконати. До обіцянок Петренка, що чекають на виконання, додався його намір до 12 серпня подати на розгляд парламенту законопроект щодо терористів та сепаратистів, а також обіцянка скоротити кількість працівників держапарату на 30-50%.

Що ж до виконаних обіцянок голови Мін'юсту, то їхній список поповнився обіцяним раніше запровадженням системи електронних торгів арештованим майном та наданням безкоштовної юридичної допомоги родинам «Небесної сотні».

Щоправда, на цьому виконані обіцянки членів Кабінету міністрів за минулий тиждень закінчились. Серед 10 провалених зобов'язань беззаперечне «лідерство» тримає віце-прем'єр-міністр та міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман. Окрім невиконаного наміру повернути потяг із речами загиблих пасажирів Boeing 777, у чорному списку «Слова і Діла» опинилися ще 3 його обіцянки. Йдеться зокрема про обіцяне 1 липня Агентство електронного урядування, що мало запрацювати до кінця місяця, однак не запущене й досі.

Вкластися у строки виконання своїх обіцянок з децентралізації влади Гройсману поки також не вдається. Так, рішення щодо передачі на місця повноважень із розподілу фінансових ресурсів, зміни до Податкового кодексу й максимальне спрощення адміністративних послуг поки залишаються на рівні законопроектів, прийняття яких відбудеться найімовірніше аж у 2015 році. Така ж доля спіткала і намір віце-прем'єра дерегулювати та ліквідувати монополії у сфері ЖКГ.

Ще 2 обіцянки цього тижня провалив Павло Шеремета. Після того, як харків'яни 3 місяці чекали на виконання його обіцянки щодо продовження будівництва метро у першій столиці України, «Слово і Діло» надало їй статус «не виконано». Так само не був реалізований намір міністра економіки про забезпечення прозорості державних закупівель: за даними проекту «Наші гроші», в системі держзакупівель досі продовжують працювати сумнівні схеми.

Не змогли забезпечити прозорості роботи Кабміну і міністр фінансів разом з очільником Мінмолодьспорту. Зокрема Олександр Шлапак заявив, що уряд буде відкрито обговорювати державні питання. Невідомо, що саме мав на увазі міністр, однак закриті засідання досі залишаються нормальною практикою в Кабінеті міністрів.

У той же час, всі, кому небайдужа спортивна сфера, досі не знають про економічну складову діяльності Міністерства молоді і спорту, адже обіцяного наприкінці березня аудиту Дмитро Булатов так і не провів.

Не втілив у життя свій намір і міністр закордонних справ Павло Клімкін. 2 липня він пообіцяв створити e-mail, через який кожен українець зможе поділитися з ним власною думкою щодо важливих державних питань. Однак потім міністр вочевидь вирішив обмежитися сторінкою в Twitter та офіційною електронною поштою МЗС.

«Слово і Діло» також констатує невиконання обіцянки міністра внутрішніх справ про 30-відсоткове скорочення особового складу міліції харківської області. Замість задекларованих 6 тисяч, місць у МВС Харкова і області були позбавлені усього 309 міліціонерів.

Що відповідають міністри?

Контроль за виконанням обіцянок «Слово і Діло» здійснює не лише документально. Так, протягом тижня, що минув, журналісти проекту вже традиційно поцікавились у представників уряду щодо стану виконання окремих їхніх обіцянок.

Так, коментуючи рішення уряду щодо запровадження секторальних санкцій проти Російської Федерації, міністр охорони здоров'я Олег Мусій заявив, що МОЗ до цього готовий, оскільки частка ліків російського виробництва, які ще не мають в Україні сертифікованих аналогів, невелика.

Третя сесія ЗНО, ініційована Міністерством освіти на Донбасі, дає місцевим абітурієнтам право вступати виключно до місцевих ВиШів - такий факт з'ясував журналіст «Слова і Діла», поспілкувавшись із заступником міністра Інною Совсун. Таким чином, відповідна обіцянка Сергія Квіта виконується, однак рівних прав донецьким випускникам шкіл не забезпечує.

Так само не гарантує кримським абітурієнтам вступу на бюджет українських університетів обіцянка міністра про можливість складання ЗНО на материковій Україні. Інна Совсун розповіла, що Президент не підписав відповідні зміни до законів, які надають абітурієнтам з Криму місця державного замовлення.

Кореспондент «Слова і Діла» також запитав у представниці МОНу про стан виконання обіцянки щодо скорочення кількості ВНЗ. Виявилося, що указів про їх ліквідацію підписано вкрай мало, однак у відомстві сподіваються, що окремі університети почнуть закриватися самі через відсутність у них державного замовлення. Щодо питання об'єднання навчальних закладів, то Міносвіти вирішило не втручатися у ситауцію, дозволивши ВиШам об'єднуватися самостійно за потребою.

6 липня, виступаючи перед пресою на засіданні уряду, Арсеній Яценюк відзвітував про намір внести зміни до ряду законів України. Серед іншого, ці зміни передбачають ліквідацію податкової міліції та створення замість неї служби фінансових розслідувань. Нагадаємо, відповідну обіцянку прем'єра «Слово і Діло» зареєструвало наприкінці березня.

У четвер, 7 липня, кореспондент «Слова і Діла» довідався про те, що обіцяна міністром юстиції система електронних торгів конфіскованим майном запрацювала на всій території України. Крім того, Петренко розповів, що Мін'юст здійснює безкоштовну юридичну допомогу активістам Євромайдану та сім'ям «Небесної Сотні», яку очільник відомства пообіцяв майданівцям наприкінці травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: