В Міносвіти придумали, як скоротити кількість ВНЗ

Читать на русском

Міністерство освіти виконує обіцянку Сергія Квіта про скорочення кількості вищих навчальних закладів шляхом скорочення держзамовлення.

Про це кореспонденту «Слова і Діла» розповіла заступник міністра освіти Інна Совсун.

«Буквально вчора (4 серпня - «Слово і Діло») міністр підписував указ про ліквідацію одного з вищих навчальних закладів - Київського університету управління і підприємництва. Там було зрозуміло, що вони не можуть гарантувати якість підготовки», - розповіла Совсун. Однак це - радше виключення з правила, аніж закономірність, пояснює чиновниця. За її словами, у більшості випадків Міністерство просто забирає у ВиШів місця державного замовлення, розподіляючи їх між тими закладами, які дають кращу якість освіти.

«Фактично ми не ліквідовуємо їх напряму, але з часом, якщо витримати цю тенденцію, вони змушені будуть закритися в будь-якому випадку, тому що вони не отримуватимуть державного фінансування», - пояснює Совсун.

Інший механізм тиску на навчальні заклади - повторне ліцензування. Міносвіти вимагає переліцензування тих ВиШів, у роботі яких зафіксовані явні системні порушення: «Є дуже великий перелік навчальних закладів, які мають до тисячі студентів, 30 професорів - це, звичайно, несерйозно для ВНЗ», - коментує заступник міністра.

На запитання кореспондента про те, чи втілюється в життя намір Сергія Квіта про об'єднання навчальних закладів, Совсун відповіла, що Міністерство такої практики не виключає. Однак механічне об'єднання навчальних закладів зарекомендувало себе погано. Вона навела приклад 3-х дніпропетровських ВиШів - Митної академії, Державної фінансової академії і Аграрного університету - об'єднання яких не принесло позитивних результатів. «Укрупнення мають відбуватися, але це має бути природній процес, коли університети самі повинні розуміти, що їм вигідніше об'єднуватись», - додала Совсун.

Нагадаємо, обіцянки міністра освіти Сергія Квіта про початок злиття ВНЗ та скорочення їх кількості, які він дав у квітні, наразі залишаються в процесі виконання.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: