Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 12-18 вересня

Читать на русском

Проект «Слово і Діло» представляє черговий випуск щотижневого дайджесту обіцянок українських урядовців. Минулий тиждень був плідним для кожної з гілок влади в Україні: ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС, прийняття закону про люстрацію та президентського закону про особливий статус окремих територій на Донбасі дало вітчизняним чиновникам новий простір для діяльності.

Що обіцяли і що виконали?

Тиждень, що минув, став знаковим та водночас складним для українського уряду, а особливо - для його очільника. Так, протягом минулих 7 днів Арсеній ЯЦЕНЮК дав 8 нових обіцянок, ще 3 - виконав і одну - провалив. 15 вересня прем'єр заявив, що не подаватиме до Верховної Ради проект бюджету на 2015 рік до проведення податкової реформи. Також він пообіцяв, що в новому бюджеті будуть передбачені мільярдні витрати на оборонний комплекс. Крім того, Яценюк запевнив, що Україна оперативно відреагує на нові торгівельні санкції Російської Федерації, якщо такі будуть застосовані.

Цілий пласт обіцянок прем'єр-міністра цього тижня стосувався норм Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Голова уряду був категоричним стосовно ряду питань: заявив, що Кабінет міністрів не фінансуватиме з бюджету території, які перебувають під контролем бойовиків, пообіцяв, що амністія на Донбасі не торкнеться вбивць, а легалізації так званих Донецької та Луганської народних республік не відбудеться за жодних обставин. Стосовно майбутніх місцевих виборів в регіоні, Яценюк заявив, що вони будуть проведені тільки за гарантій чесності та демократичності. Кабмін, за словами Яценюка, виділить кошти для проведення волевиявлення, якщо відповідне рішення прийме ЦВК.

Повторив обіцянку прем'єра щодо неприпустимості фінансування контрольованих бойовиками районів Донбасу з держбюджету і міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО. Говорячи про плани роботи свого відомства, він також заявив, що з 2015 року Україна перейде на спрощену процедуру надання публічних сервісів.

Про плани на наступний рік говорив і міністр фінансів Олександр ШЛАПАК. Зокрема, він заявив, що уряд має намір запровадити разову податкову амністію для тих громадян України, які добровільно і чесно задекларують свої доходи. Очільник Мінфіну окреслив також суму, яку в 2015 році буде виділено на армію - 63 млрд грн - ті самі «безпрецендентні кошти» на підвищення обороноздатності країни, які в серпні обіцяв Президент.

Крім того, підтримувати Збройні Сили наступного року будуть і прості громадяни, адже, за словами Шлапака, військовий податок буде стягуватися з зарплат українців і в 2015 році.

Підтримку учасникам бойових дій на сході України пообіцяла й міністр соціальної політики Людмила ДЕНІСОВА. 12 вересня вона наголосила на тому, що травмовані бійці АТО отримають протезування за державний кошт.

Свій прогноз на віддалену перспективу дав міністр закордонних справ Павло КЛІМКІН, сказавши, що після ратифікації Угоди про асоціацію Україна вступить до ЄС.

Що стосується виконаних обіцянок, цього тижня експерти «Слова і Діла» поставили позначку «виконано» навпроти 4 зобов'язань українських міністрів. З них 3 - в активі прем'єр-міністра Арсенія ЯЦЕНЮКА. Причому обіцянку про прийняття рішення щодо імплеменатції Угоди про асоціацію з ЄС 17 вересня прем'єр дав цього тижня - і одразу ж виконав.

Втім «Слово і Діло» зафіксувало ще кілька схожих обіцянок голови уряду. 3 вересня він сказав, що даний план буде затверджений у вересні цього року, а пізніше - що Кабмін представить його одразу після ратифікації Угоди Верховною Радою.

До обіцянок голови уряду приєднався і міністр закордонних справ Павло КЛІМКІН, який 27 серпня пообіцяв, що текст Угоди про асоціацію з ЄС залишиться незмінним. Цього тижня експерти «Слова і Діла» встановили, що очільник МЗС свого слова дотримав.

Одне зобов'язання прем'єр-міністра потрапило також і до списку невиконаних цього тижня. Йдеться про внесення до парламенту проекту Державного бюджету на 2015 рік до 15 вересня. Щоправда, раніше Арсеній ЯЦЕНЮК сам наголошував на тому, що не буде подавати проект бюджету на старій податковій базі.

Також отримала статус невиконаної обіцянка міністра внутрішніх справ Арсена АВАКОВА про представлення реформи правоохоронних органів, яке також було призначене на понеділок, 15 вересня. Варто відзначити, що «запізнення» із виконанням цього рішення очільника МВС було невеликим - і 18 вересня план реформування все таки побачив світ.

Що відповідають міністри?

Цього тижня журналісти «Слова і Діла» продовжували відвідувати прес-конференції та брифінги, що дало можливість в режимі живого спілкування з урядовцями отримати інформацію щодо виконання окремих їхніх обіцянок.

15 вересня голова Кабінету міністрів Арсеній ЯЦЕНЮК пояснив, що має 2 проекти бюджету на 2015 рік: один розроблений відповідно до діючого податкового законодавства, інший обрахований за новим, щойно розробленим пакетом законодавчих ініціатив, які уряд вже наступного дня подав на розгляд парламенту. Прем'єр наголосив, що зробить усе, аби Державний бюджет на наступний рік був прийнятий уже за новими податковими правилами. Обіцянку голови уряду подати у Верховну Раду нову редакцію Податкового кодексу «Слово і Діло» зафіксувало ще наприкінці квітня.

Тоді ж міністр фінансів Олександр ШЛАПАК, порівнюючи дієвість старого та нового податкового законодаства порахував, що в результаті реформи «з тіні» вийде близько 2% зарплат українців - а це порядка 11 млрд грн. Він також пояснив, що уряд збирається пильнувати не лише за заробітками громадян, але і за їхніми витратами, а за вчасне добровільне і чесне декларування доходів Мінфін забезпечить громадянам так звану «податкову амністію».

16 вересня заступник міністра економіки та урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій ПЯТНИЦЬКИЙ розповів журналістам, що односторонній безмитний режим для українських товаровиробників у ЄС буде продовжений ще на 15 місяців, доки не вступить у дію Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

На питання кореспондента «Слова і Діла», як вплине на зовнішню економічну ситуацію прийнятий Верховною Радою закон про особливий статус Донбасу, Пятницький відповів, що його наслідки прогнозувати поки що важко.

17 вересня на засіданні уряду Арсеній ЯЦЕНЮК пояснив, що не буде фінансувати захоплені терористами райони Донбасу за рахунок держбюджету, натомість пообіцяв створити спеціальний фонд, кошти до якого мають внести олігархи і міжнародні донорські організації.

Того ж дня він пояснив, що, оскільки народні депутати не підтримали запропонований Кабміном пакет податкових законів, проект бюджету країни на 2015 рік на голосування Верховної Ради виноситися поки не буде. Також прем'єр порахував, що під дію новоприйнятого закону про люстрацію підпадає понад 1 мільйон чиновників.

Насамкінець, міністр енергетики Юрій ПРОДАН розповів, що за умови збереження об'ємів реверсу газу з Єропи Україна цього року буде з теплом. Він зазначив, що наразі Україна має у своїх підземних сховищах запас газу в 16,2 млрд кудометрів. Раніше Продан обіцяв закачати від 17,2 до 17,5 млрд кубічних метрів блакитного палива до початку зими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: