В 2015 році Шлапак планує вийняти з конвертів 11 млрд зарплат українців

Читать на русском

Міністр фінансів Олександр Шлапак розраховує, що завдяки змінам до Податкового законодавства наступного року з тіні вийде близько 2% українських зарплат.

Про це він сказав 15 вересня під час презентації Державного бюджету на 2015 рік, передає кореспондент «Слова і Діла».

Шлапак запропонував ввести гнучку систему відрахувань із зарплатного фонду. «Нарахування на заробітну плату сьогодні складає в середньому 41%. Сукупно з відрахуваннями, які ще людина платить 15-18% на доходи фізичних осіб, загальні відрахування на фонд заробітної плати в Україні є одним із найвищих в Європі», - пояснив міністр фінансів.

Зі свого боку, Мінфін пропонує зміни до Податкового кодексу, відповідно до якого кожен працюючий українець сплачуватиме 41% на суму, що становить менше 2-х мінімальних зарплат. При ставці заробітної плати, що перевищує 2 «мінімалки» - додатково сплачуватиметься 15% від суми перевищення.

Читайте також: Яценюк відмовляється подавати держбюджет на старій податковій базі

«Тепер система буде діяти таким чином: 41% буде платитися до 2-х мінімальних заробітніх плат. Тобто той, хто буде отримувати до 2-х мінімальних зарплат, роботодавець того заплатить саме 41%. Ми прекрасно знаємо, що значна частина людей, які сьогодні оформлені з мінімальною заробітною платою, отримують додаткові кошти в конверті. Ми пропонуємо вийти з тіні, і тоді з цього перевищення (я хочу це підкреслити — не з суми, але з перевищення), ви заплатите всього-навсього 15% податку. Один із самих ліберальних податків, які є на сьогодні в Європі», - резюмував Шлапак.

За підрахунками Мінфіну, це дозволить вивести з тіні приблизно 11 млрд грн, або 2,2% загального фонду заробітної плати України.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: