Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 18-24 липня

Читать на русском

«Слово і Діло» представляє свій щотижневий огляд обіцянок членів Кабінету міністрів. Цього разу список обіцянок, зафіксованих спеціалістами проекту, поповнився 10 новими зобов'язаннями. Як і минулого тижня, виконаних обіцянок виявилося в рази більше, ніж невиконаних. У період з 18 по 24 липня члени Кабміну виконали 5 своїх обіцянок і лише раз не змогли дотримати слова.

Що обіцяли і що виконали?

Серед десятка нових заяв обіцянкою тижня сміливо можна назвати слова прем'єр-міністра Арсенія Яценюка про запровадження персональних та секторальних санкцій проти росіян та російських компаній, що підтримують терористичні організації в Україні.

Однак лідером за кількістю нових обіцянок Кабміну цього тижня виявився Олег Мусій. Незважаючи на загрозу відставки, міністр охорони здоров'я не побоявся зробити низку заяв «на перспективу». Зокрема, він заявив про майбутнє звільнення всіх посадовців, яких підозрюють у корупційних схемах. Про далекосяжні плани Мусія в уряді говорить і намір розпочати у січні 2015 року програму реімбурсації для хворих на цукровий діабет. Ще одна свіжа обіцянка міністра охорони здоров'я також стосується кадрових призначень. 18 липня чиновник пообіцяв протягом найближчого місяця оголосити конкурси на всі посади позаштатних спеціалістів МОЗ.

Також цього тижня двома новими обіцянками поповнилося досьє нещодавно призначеного міністра оборони Валерія Гелетея. Він пообіцяв не відступати до тих пір, поки територію України не буде повністю очищено від терористів, і поки не буде покарано винних у катастрофі малайзійського Boeing 777 на Донеччині.

Природно, що чимало обіцянок нинішніх посадовців стосуються ситуації на Донбасі. Так, міністр інфраструктури Максим Бурбак пообіцяв відновити 4 школи та дитячий садочок у Слов'янську до початку навчального сезону.

Крім того, до 1 вересня 2015 року міністр юстиції Павло Петренко пообіцяв провести переатестацію усіх державних службовців, а очільник Мінекології Андрій Мохник – найближчим часом оприлюднити на сайті міністерства список 817 проектів зелених інвестицій, що фінансуються відповідно до Кіотського протоколу.

2 з 5 виконаних обіцянок тижня внесені у досьє міністра освіти Сергія Квіта. Розпал вступної кампанії довів успішність деяких його намірів, зокрема, проходження ЗНО усіма бажаючими, у тому числі - кримськими школярами. Крім нього успішне проведення зовнішнього незалежного оцінювання обіцяв ще й віце-прем'єр Олександр Сич.

Ще одна виконана обіцянка додалась до активу міністра внутрішніх справ. Арсен Аваков 8 липня пообіцяв надавати жителям Слов'янська гуманітарну допомогу до тих пір, поки не буде відновлена нормальна робота магазинів у місті — і свого слова дотримав.

Цього тижня міністром, що потрапив одразу в три рейтинги обіцянок, виявився віце-прем'єр Володимир Гройсман. У списку виконаних обіцянок — його намір відновити консультації з європейцями щодо реформи самоврядування в Україні, а серед провалених — аудит усіх програм Мінрегіонрозвитку, який він пообіцяв провести ще в березні.

Що відповідають міністри?

Спеціалісти проекту не лише фіксують обіцянки членів уряду, але й самостійно цікавляться станом їх виконання. Так, 18 липня кореспондент «Слова і Діла», поспілкувавшись із головою Люстраційного комітету Єгором Соболєвим, з'ясував, що міністр молоді та спорту Дмитро Булатов першим із членів Кабінету міністрів почав люстрацію у власному відомстві. Нагадаємо, оновити структуру Мінмолодьспорту Булатов пообіцяв незадовго після вступу на посаду.

22 липня Сергій Рудик, голова Державного агентства земельних ресурсів, що належить до підпорядкування Міністерства аграрної політики та продовольства, розповів, чому йому поки не вдається впоратися з обіцянкою про створення антикорупційної ради при агентстві. Рудик пояснив, що скликання такої ради визнало незаконним Міністерство юстиції.

Пізніше міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник відзвітував, на що уряд витрачає гроші, виділені Україні відповідно до Кіотського протоколу. Як виявилося, з понад 800 екологічних проектів наразі виконуються лише 2 найбільші. Зокрема, за «кіотські» гроші уряд модернізує рухомий склад Київського метрополітену та оновить автомобільний парк Міністерства внутрішніх справ екологічно чистими автівками.

Також Мохник розповів у коментарі кореспонденту «Слова і Діла», що подачу води до Криму практично припинено — незважаючи на обіцянку віце-прем'єр-міністра Володимира Гройсмана не залишати кримчан без питної води.

Крім того, журналісту «Слова і Діла» вдалося дізнатися, як у міністерстві інфраструктури виконують обіцянки щодо скорочення штату адміністративних працівників у підконтрольних відомству органах. Зокрема, керівник «Укравтодору» Сергій Підгайний розповів, що реструктуризація обласних автодорів триває і наразі організація скоротила штат своїх працівників на 2 тисячі. За його словами, тепер кількість робітників, які займаються безпосередньо обслуговуванням та вкладанням доріг, складає 45% від штату відомств, а скорочення торкнулося спеціалістів адміністративної ланки.

Все ще має шанси бути виконаною і обіцянка колишнього голови «Укравтодору» Олександра Маліна передати у власність муніципалітетів дороги місцевого значення. Сергій Підгайний пояснив, що, відповідно до нової концепції, автошляхи місцевого значення будуть передані не на баланс місцевих адміністрацій, а у розпорядження обласних, міських та сільських рад.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: