СБУ затримала російських агентів, які готували удари по Київській телевежі та ТЕЦ

Співробітники Служби безпеки України затримали у Києві та Одесі двох агентів російської ФСБ, які готували ракетні удари по військових частинах ЗСУ, а також по об'єктах енергетики та телекомунікацій.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, у зоні особливої уваги агентів були армійські підрозділи, які забезпечують охорону Генштабу ЗСУ, дані про Сили оборони на Полтавщині, а також Київська телевежа та столична ТЕЦ.

«Спочатку зловмисники намагались виявити місця базування українських військ, а потім направити окупантам відповідні координати для коригування повітряних атак. Для прихованого збору розвідданих один з російських агентів влаштувався експедитором в одеську компанію, яка постачає продукти харчування підрозділам Сил оборони. Інший фігурант – збирав інформацію про технічний стан Київської телевежі після її обстрілу у березні 2022 року. Також він фотографував зовнішній вигляд однієї з теплових електростанцій, яка забезпечує електрикою і теплом значну частину столичного регіону. За наявними даними, ця інформація потрібна була агресору для прийняття рішення щодо коригування повторних або здійснення нових ударів по місцевій ТЕЦ і телевежі», – повідомили правоохоронці.

Агентів затримали, коли вони шпигували за потенційними цілями. Один із них – інженер-технолог підприємства харчової промисловості Одеси. Інший – 24-річний киянин. Наприкінці січня вони були дистанційно завербовані кадровим співробітником ФСБ.

Затриманим повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу. Їм загрожує довічне ув'язнення.

Нагадаємо, у Запоріжжі затримали агента військової розвідки рф, який дізнавався і передавав місця дислокації та переміщення українських бойових кораблів поблизу Одеського порту.

У Дніпрі було затримано російського агента, який розвідував місця базування систем протиповітряної оборони та радіолокаційних комплексів ЗСУ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО