Допомога у 50 млрд євро для України: Орбан озвучив свою умову

Угорщина готова взяти участь у спільному рішенні 27 країн-членів ЄС щодо пакету фінансування для України, якщо їй гарантують, що питання виділення грошей порушуватиметься і обговорюватиметься щорічно.

Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв'ю французькому виданню Le Point.

Він підтвердив, що минулої суботи Будапешт направив до Брюсселя компромісну угоду щодо розблокування фінансування для України у розмірі 50 млрд євро.

«Ми вирішили зробити компромісну пропозицію: ми не згодні змінювати бюджет. Ми не згодні з тим, що ми маємо давати 50 мільярдів євро, величезну суму. Ми не згодні з тим, що ми маємо надавати її на чотири роки тощо. Але Угорщина готова взяти участь у рішенні 27, якщо ви гарантуєте, що щороку ми вирішуватимемо, надсилати ці гроші чи ні. І це щорічне рішення має мати таку саму правову основу, як і сьогодні: воно має бути одноголосним», – заявив Орбан.

За словами прем'єра, йому шкода, що ця позиція інтерпретується деякими країнами як засіб щорічного шантажу, але йдеться «про відновлення та збереження єдності Євросоюзу».

Нагадаємо, ще у грудні 2023 року Віктор Орбан наклав вето на пакет від ЄС, який включав 50 млрд євро для України. До розгляду цього документа лідери ЄС повернуться на саміті 1 лютого.

Днями ЗМІ повідомили, що Євросоюз готовий виключити Віктора Орбана із процесу голосування у блоці, якщо той продовжить перешкоджати наданню допомоги Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО