Байден знову назвав Трампа загрозою демократії США

У своїй першій передвиборчій промові 2024 року президент Джо Байден назвав свого ймовірного суперника на виборах Дональда Трампа фундаментальною загрозою для американської демократії.

Про це пише ВВС.

«Чи лишається демократія священною справою Америки – ось найактуальніше питання сьогодення», – наголосив Байден і підкреслив, що це «суть виборів 2024 року».

Крім того, Байден у промові звинуватив свого попередника Дональда Трампа у спробі «вкрасти історію». Чинний президент вчергове згадав про напад прихильників Трампа на Капітолій у 2021 році.

«Натовп Трампа не був мирним протестом, це був насильницький напад. Вони були повстанцями, а не патріотами. Вони були там не для того, щоб підтримувати Конституцію, вони були там, щоб знищити Конституцію», – сказав Байден.

Своєю чергою потенційний кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп називає напад своїх шанувальників на Капітолій «великим днем», а учасників акції – «патріотами» та політичними в'язнями. Він також пообіцяв помилувати їх, якщо повернеться до Білого дому.

Видання зазначає, що Трамп регулярно заявляє, що у нього «вкрали вибори 2020 року».

Нагадаємо, 6 січня 2021 року прихильники Трампа увірвалися до Конгресу, щоб перешкодити законодавцям затвердити перемогу Байдена на виборах за кілька тижнів до його вступу на посаду.

У вересні 2023 року президент США Джо Байден назвав Дональда Трампа та прибічників його політики загрозою демократії в країні. Журналісти зазначили, що це найрізкіший вислів Байдена з приводу антидемократичної поведінки Трампа з того часу, як колишньому президенту було пред'явлено кримінальне звинувачення у спробах підірвати результати виборів-2020.

Раніше Дональд Трамп, коментуючи висування Джо Байдена на другий термін, назвав його «найгіршим президентом в історії США».

Як стало відомо 5 січня, у понад двадцяти штатах США ініціювали виключення Дональда Трампа з виборчих списків.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО