Байден назвав Трампа та його прибічників загрозою демократії

Читать на русском
Президент США Джо Байден під час візиту до Арізони виступив із різкою промовою на адресу свого конкурента Дональда Трампа.
The New York Times

Президент США Джо Байден назвав Дональда Трампа та прибічників його політики загрозою демократії в країні.

Американського лідера цитує CNN.

Президентські вибори в США: яку позицію щодо війни в Україні займають потенційні кандидатиСША обиратимуть нового президента у листопаді 2024-го. Що потенційні кандидати думають про російську агресію, чи збираються продовжувати допомагати Україні – на інфографіці.

«Наразі в Америці відбувається щось небезпечне. Існує екстремістський рух, який не поділяє основні переконання нашої демократії – рух MAGA (Make America Great Again – гасло минулої виборчої кампанії Трампа – ред.). Немає сумнівів у тому, що сьогоднішньою Республіканською партією керують та залякують республіканські екстремісти MAGA. Їхня крайня програма, якщо вона буде реалізована, фундаментально змінить інститути американської демократії, якими ми їх знаємо», – попередив Байден.

Журналісти зазначають, що це найрізкіший вислів Байден з приводу антидемократичної поведінки Трампа з того часу, як колишньому президенту було пред'явлено кримінальне звинувачення у спробах підірвати результати виборів-2020. Поки за літо накопичувалися звинувачення на адресу Трампа, президент переважно зберігав мовчання.

«Трамп каже, що Конституція надала йому право робити все, що він хоче на посаді президента. Я ніколи не чув, щоб президенти говорили це жартома», – зазначив він.

Байден послався на нещодавню пропозицію Трампа про страту голови Об'єднаного комітету начальників штабів генерала Марка Міллі, і сказав, що мовчання республіканців із цього приводу «оглушливе».

«Я вірю у вільні та чесні вибори та мирну передачу влади. Я вважаю, що в Америці немає місця – ні, ні, ні – політичному насильству», – додав Байден.

Нагадаємо, у квітні Дональд Трамп, коментуючи висування Джо Байдена на другий термін, назвав його «найгіршим президентом в історії США».

У серпні Трампу було пред'явлено звинувачення у штаті Джорджія – у причетності до спроби переглянути підсумки президентських виборів у 2020 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: