Євросоюз планує обійти вето Угорщини на допомогу Україні – ЗМІ

Євросоюз готує резервний план, щоб надати Україні 20 мільярдів євро в обхід запереченням прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Про це повідомляє Financial Times.

Як зазначається, запропонований механізм може бути застосований, якщо вето Орбана не вдасться подолати на саміті, запланованому на 1 лютого.

Схема передбачає, що країни-учасниці нададуть гарантії бюджету ЄС. Це дозволить Європейській комісії запозичити до 20 млрд євро на ринках капіталу для Києва у 2024 році. Конкретні терміни ще обговорюються, а остаточна сума буде визначена відповідно до потреб України.

Це схоже на структуру, яка використовувалася в 2020 році, коли Єврокомісія надала до 100 млрд євро фінансування країнам ЄС під час пандемії Covid-19.

При цьому, видання наголошує на важливості того, щоб цей варіант не вимагав гарантій від усіх 27 держав-членів ЄС – щоб серед основних учасників були країни з найвищими кредитними рейтингами. Саме це дозволило б ЄС обійти вето Угорщини.

Нагадаємо, на саміті ЄС Угорщина наклала вето на надання Україні 50 млрд євро фінансування на чотири роки.

У МЗС України зазначили, що принципове рішення про фінансування було досягнуто, тепер Київ очікує на завершення всіх процедур у січні. Президент Євроради обіцяв провести спеціальний саміт, щоб обговорити надання допомоги.

Раніше ЗМІ писали, що ЄС розглядає позбавлення Угорщини права голосу для розблокування допомоги Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО