Зеленський запропонував створити зернові хаби у портах Африки

Україна може створити хаби на мільйони тонн зерна на рік в особливо чутливих зонах, наприклад у портах Африки.

Про це Володимир Зеленський заявив на саміті Цілей сталого розвитку, повідомляє Офіс президента.

Згідно зі словами Зеленського, Україна вже почала переговори про такі можливості. Це допоможе запобігти будь-яким потрясінням на світовому продовольчому ринку.

Він також наголосив, що Україна ніколи не відмовиться від ролі гаранта глобальної продовольчої безпеки: «Ніхто не очікував від нас, що ми зможемо витіснити російський флот із наших чорноморських вод та надати більше простору для Чорноморської зернової ініціативи, а також гуманітарної ініціативи «Зерно з України». Результати справді вражають».

«Український експорт продовольства досяг берегів Алжиру, Джибуті, Єгипту, Кенії, Лівії, Лівану, Марокко, Сомалі, Тунісу, Бангладеш, Китаю, Індії, Індонезії, Малайзії, Шрі-Ланки, Таїланду, В'єтнаму, Іраку, Оману, Пакистану, Туреччини, Ємену та інших країн. З транзитних портів нашу продукцію доправлено до Ефіопії та Судану. Загалом 32 мільйони тонн їжі. Це на 32 мільйони тонн менше хаосу. Я дякую всім тим лідерам, які підтримали наші експортні програми. Дуже дякую, друзі! Ми це зробили. І ніщо не заважає нам досягти набагато амбітніших цілей», - заявив керівник держави.

Нагадаємо, Україна подала до Світової організації торгівлі позови проти Угорщини, Польщі та Словаччини. Пізніше у Польщі заявили, що не змінять рішення щодо імпорту українського зерна.

Також президенти Володимир Зеленський і Анджей Дуда мали зустрітися під час 78-ї сесії Генасамблеї ООН, однак їхню зустріч скасовано.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО