Африканські лідери на саміті в рф закликали путіна продовжити зернову угоду і зупинити війну

Лідери країн Африки закликали російського диктатора володимира путіна відновити участь у Чорноморській зерновій ініціативі та зупинити війну в Україні.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на заяви представників континенту на саміті «росія - Африка».

Журналісти зазначають, що хоча африканські лідери і не критикували росію напряму, їхні виступи на другий день саміту були більш узгодженими та рішучими.

«Ця війна має закінчитися. І вона може закінчитися лише на основі справедливості та розуму. Перебої з постачанням енергії та зерна мають бути негайно припинені. Зернова угода має бути продовжена на благо всіх народів світу, зокрема африканців», – сказав голова Комісії Африканського Союзу Мусса Факі Махамат.

Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі також заявив, що «необхідно досягти угоди» щодо відновлення зернової ініціативи.

Лідер Сенегалу Макі Салл, у свою чергу, закликав до «деескалації, щоб сприяти встановленню миру», а президент Південної Африки Сиріл Рамафоса висловив сподівання, що «конструктивна взаємодія та переговори» допоможуть покласти край війні.

Нагадаємо, у червні делегація країн Африки приїжджала до України та росії, щоб представити свій «мирний план» з 10 пунктів. Після переговорів президент Володимир Зеленський заявив, що будь-які спроби заморозити конфлікт не приведуть ні до чого хорошого.

У Санкт-Петербурзі африканські лідери спробували закликати путіна зупинити війну, проте він перервав їхній виступ.

Напередодні стало відомо, що африканські лідери розглядають можливість повторного візиту до Києва для обговорення мирної ініціативи.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО