Президент ПАР підбив підсумки візиту лідерів африканських країн до України та росії

Читать на русском
За словами Рамафоси, одним із ключових досягнень місії став позитивний прийом з обох сторін, який учасники делегації вважають обнадійливим і який дає підстави для оптимізму щодо того, що пропозиції їх будуть розглянуті.
Фото: Financial Times

Президент ПАР Сиріл Рамафоса розповів про те, як пройшов візит делегації лідерів африканських країн до України та росії.

Заява, присвячена підсумкам переговорів, була опублікована на офіційному сайті лідера Південної Африки.

За його словами, одним із ключових досягнень місії став позитивний прийом з обох сторін, який учасники делегації «визнали обнадійливим і який дає підстави для оптимізму щодо того, що пропозиції будуть розглянуті».

Удавані миротворці: у чому суть ініціатив щодо припинення війни в Україні, запропонованих за кордономУ чому полягає суть мирних планів, які для припинення війни в Україні пропонували Китай, Індонезія, Ватикан та інші держави.

Рамафоса повідомив, що до плану з врегулювання війни були включені пункти про необхідність деескалації бойових дій та невідкладний старт переговорів. Крім того, лідери країн Африки підтвердили, що суверенітет країн має дотримуватися згідно зі статутом ООН.

«Ми й надалі відстоюватимемо свою позицію, згідно з якою цей конфлікт має бути врегульований шляхом переговорів та дипломатичними засобами відповідно до основоположних принципів Руху неприєднання, і що його припинення відповідає колективним інтересам усіх», – заявив президент ПАР.

Рамафоса додав, що за підсумками візиту президент України Зеленський та російський диктатор путін домовилися про подальші переговори з країнами Африки.

«Оскільки взаємодія з обома сторонами та африканськими лідерами продовжується, ми сподіваємося, що в міру просування процесу можна буде закласти основу для деескалації конфлікту та переговорів – двох найважливіших попередніх умов міцного миру», – підсумував президент ПАР.

Нагадаємо, до складу мирної делегації увійшли президенти Союзу Коморських островів, ПАР, Сенегалу та Замбії, а також прем'єр-міністр Єгипту та спецпредставники президентів Республіки Конго та Уганди. 16 червня вони відвідали Київ, де зустрілися із Володимиром Зеленським.

Наступного дня лідери країн Африки приїхали до Санкт-Петербурга. У ході публічної частини переговорів вони закликали путіна зупинити бойові дії, той у відповідь перервав їхній виступ.

В Офісі президента вже відреагували на зустріч російського диктатора з лідерами африканських країн, назвавши це типовим для росіян шахрайством.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: