Українські військові розпочали новий етап у контрнаступі та просуваються на півдні – WP та NYT

Україна визначила основний напрямок свого контрнаступу і вже почала перекидати туди резерви. Головний удар буде зосереджено у південній частині Запорізької області.

Про це два представники Пентагону розповіли The New York Times.

Вони повідомили, що українські війська намагаються просунутися на південь через російські мінні поля та інші укріплення у напрямку Токмака та, у разі успіху, Мелітополя.

Мета ЗСУ – перерізати сухопутний міст до Криму чи принаймні просунутися досить далеко, щоб поставити стратегічно важливий півострів у зону досяжності української артилерії.

На думку офіційних осіб, нова операція у разі успіху може зайняти від одного до трьох тижнів. «Це велике випробування», — сказав один із високопосадовців.

Видання The Washington Post з посиланням на джерела також пише, що українські сили розпочали новий ривок у контрнаступі і просунулися на південь від Оріхова у Запорізькій області. Метою також називають вихід до Азовського моря, щоб перерізати сухопутний коридор.

«Ми бачимо ознаки підготовки до введення у бій додаткових сил у районі Запоріжжя. Але неясно, якою може бути мета цих кроків», — сказав офіційний представник США.

За його словами, додаткові підрозділи ЗСУ могли бути відправлені туди для формуючих операцій, які допомагають створити сприятливі умови для більшої битви – наприклад, знайти слабкі місця в обороні. Крім того, наголосив він, це може бути ротацією.

«Немає високого почуття впевненості в тому, що це великий крок», – сказав чиновник.

Нагадаємо, у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський повідомив про «дуже непогані результати» у ЗСУ на фронті. При цьому в Інституті вивчення війни також підтверджують, що українські військові розпочали велику контрнаступальну операцію у Запорізькій області.

Раніше журналісти Bild також писали, що українські війська готуються завдати масштабного удару по російській армії на територіях півдня.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО