«Я помираю»: Саакашвілі попросив відпустити його на лікування за кордон

Експрезидент Грузії та колишній голова Одеської ОВА Міхеїл Саакашвілі поскаржився на погіршення стану здоров'я.

Про це йдеться у матеріалі-зверненні політика, опублікованому порталом Politico.

Саакашвілі розповів, що після повернення до Грузії він не мав жодних проблем зі здоров'ям. Він почував себе добре і був готовим до політичної боротьби.

«Я був здоровим, енергійним 54-річним чоловіком. Але мене одразу ж заарештували, і відтоді я перебуваю у в'язниці на підставі чуток та політично мотивованих звинувачень у «зловживанні владою», які тільки кремль та нинішній грузинський уряд вважають законними», – заявив політик.

За словами експрезидента, ув'язнення у грузинській в'язниці перетворило його на хвору людину з більш ніж 20 серйозними діагнозами.

«За останній час моє здоров'я різко погіршилося, я вмираю. Мене систематично катували, фізично та психологічно, в моєму організмі знайдено сліди отруєння важкими металами. До того ж, я страждаю від приголомшливого набору із більш ніж 20 серйозних захворювань, які з'явилися вже в ув'язненні», – зазначив Саакашвілі.

Він закликав Сполучені Штати та міжнародну спільноту зробити все можливе для порятунку його життя, застосувавши дипломатичний тиск на грузинський уряд.

«Стає все очевиднішим, що я скоро помру, якщо не отримаю належної медичної допомоги за межами країни. Моя смерть може спричинити політичний хаос у Грузії, але моя мученицька смерть, безумовно, буде вважатися перемогою путіна», – підсумував грузинський політик.

Нагадаємо, Саакашвілі повернувся до Грузії восени 2021 року, де його заарештували. Його доправили до в'язниці у місті Руставі, там він оголосив голодування. З в'язниці його перевели до тюремної лікарні у Тбілісі, потім до військового госпіталі у Горі, а потім до цивільної клініки «Вівамед» у Тбілісі. Там стан його здоров'я почав стрімко погіршуватися.

Нагадаємо, Україна та інші країни Європи давно закликають Грузію відпустити Саакашвілі на лікування, але влада в Тбілісі відмовляється це зробити.

Більше того, президент Грузії Саломе Зурабішвілі звинуватила Саакашвілі у «підриві репутації» країни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО