Країни Балтії закликали Німеччину передати Україні танки Leopard 2

Латвія, Литва та Естонія закликали Німеччину терміново відправити танки Leopard 2 до України після затягування рішення німецького уряду.

Відповідну заяву розмістили у Twitter міністри закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс, Литви Габріелюс Ландсбергіс та Естонії Урмас Рейнсалу.

«Ми, міністри закордонних справ Латвії, Естонії та Литви, закликаємо Німеччину негайно надати Україні танки Leopard. Це потрібно, щоб зупинити російську агресію, допомогти Україні та швидко відновити мир у Європі. Німеччина, як провідна європейська держава, несе особливу відповідальність щодо цього», – написали глави МЗС.

Заклик глав МЗС країн Балтії пролунав через день після того, як саміт міністрів оборони на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині не ухвалив остаточного рішення відправити танки.

Нагадаємо, 20 січня учасникам зустрічі «Рамштайн-8» не вдалося досягти єдиного рішення щодо поставки танків Україні. Деякі країни виступили проти.

Увечері того ж дня у Берліні пройшли мітинги за поставки німецьких Leopard 2.

До засідання у форматі Рамштайн союзники України оголосили про надання значної військової допомоги. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що надасть Україні танки Leopard 2, якщо США ухвалять рішення про поставку своїх танків Abrams.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО