В ISW назвали головну мету масованих ракетних ударів росії по Україні

Російські військові чиновники могли координувати призначення Сергія Суровікіна та масовані ракетні удари по Україні 10 жовтня, щоб реабілітувати міністерство оборони в очах населення.

Так вважають у Інституті вивчення війни (ISW).

«Хто б не був призначений командувачем бойових дій, він би керував завданням ударів крилатими ракетами 10 жовтня, які, за даними української розвідки, були заплановані ще 2 жовтня (і які Суровікін точно не планував, не готував і не проводив у день свого призначення) . Російські блогери високо оцінили масову хвилю ударів 10 жовтня та призначення Суровікіна та зіставили їх як позитивні події для російських операцій в Україні. Це може бути пов'язано з російськими інформаційними операціями з відновлення репутації командувача Центрального військового округу генерал-полковника Олександра Лапіна після невдач росії навколо Лимана в рамках більш широкої кампанії зі зміцнення громадської думки про російський військовий істеблішмент. Очевидно, що міноборони росії зацікавлене у відновленні свого публічного іміджу», – вважають аналітики.

В ISW також нагадали, що Сергій Суровікін мав досвід як командувач ВС росії в Сирії. Але його призначення не призведе до «сиріанізації» російських операцій в Україні, оскільки бойові дії принципово відрізняються.

За словами аналітиків, росія не може «сиріанізувати» війну здебільшого через те, що їй не вдалося завоювати перевагу в повітрі, що позбавляє її можливості проводити масовані килимові бомбардування України за аналогією із Сирією.

Нагадаємо, британське видання The Guardian писало, що рішення кремля про масовану ракетну атаку було явно політичним, а не тактичним. Кремль хотів залякати керівництво та населення України, а також заспокоїти «яструбів» у росії.

На думку американських журналістів, ця ракетна атака може віщувати нову жорстоку фазу війни в Україні.

На інфографіці – порівняння масованих ракетних ударів по Україні 10 жовтня та в перший день повномасштабного вторгнення росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО