Стан російського ядерного потенціалу викликає питання – Резніков

Ризик застосування росією ядерної зброї завжди є, але стан її ядерного потенціалу викликає питання.

Про це міністр оборони Олексій Резніков сказав в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Ризики завжди є. Маючи такого сусіда з ядерним потенціалом, завжди є можливість, що він психоне. Наскільки це у відсотках? Я не берусь сказати. Чи залишилися у них носії? Так, лишилися. Його можна донести і «Іскандерами», і «Калібрами», і літаками. Якої вони якості та стану – у мене запитання», – сказав Резніков.

Він нагадав, що термін придатності ядерної зброї, яку Україна віддала росії, сплив у 1997 році.

«Якось я спілкувався з другим президентом Леонідом Кучмою, який вже завершував передачу Росії ядерної зброї. Він нагадав, що навіть якщо б цей ядерний потенціал не віддали, у 1997 році у нього закінчувався термін придатності. Його все-одно треба було списувати та утилізувати. Ми його весь віддали до росії. Тому запитання: а в якому стані цей мотлох у росії?» – сказав голова Міноборони.

Нагадаємо, західні спецслужби посилили спостереження для виявлення ознак того, що путін міг віддати російським військовим наказ про застосування ядерної зброї проти України.

У той самий час США вважають малоймовірним застосування тактичної ядерної зброї рф. Але ризик помітно вищий, ніж роком раніше.

На інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки боєголовок є у ядерних країн і скільки їх розгорнуто.

Крім того, ми розбиралися, в яких випадках країни можуть використати ядерну зброю.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО