Потрібно більше фінансування: Шмигаль розкритикував МВФ за «пасивну поведінку»

Попри добру історію співпраці Міжнародного валютного фонду (МВФ) з Україною, останнім часом Фонд поводиться дуже пасивно. Зокрема, сторони ніяк не можуть досягти згоди з приводу нової програми фінансування.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу на онлайн-зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) 10 вересня.

«Маючи лідерські політичні позиції від США, Європи, у нас досить пасивне ставлення від МВФ. Звичайно, ми працюємо з МВФ весь цей час, у нас були хороші відносини у 2014-2015 роках, коли почалася ця війна. Фонд підтримував Україну, ми отримали 17 млрд доларів підтримки» - нагадав він.

Зараз же, за його словами, співпраця з МВФ проходить дуже пасивно. Хоча Україна передала Фонду всі документи, які необхідні для узгодження програми, Фонд нічого не робить. Необхідно активізуватися.

«Це дуже важливо, тому що МВФ є важливою опорою для подальшого руху нашої держави з нашими партнерами. Ми працюємо практично щодня з командою МВФ. Фонд виявив досить оперативну реакцію на початку повномасштабного вторгнення в березні, коли ми отримали дуже швидку допомогу. Зараз, на жаль, у нас відносні пробуксовки в підтримці МВФ» - резюмував прем'єр.

Нагадаємо, Україна отримала в серпні рекордну фінансову допомогу від партнерів - 4,6 млрд доларів. А всього з початку вторгнення рф - 17,5 млрд доларів від партнерів.

Крім того, Україна подала офіційну заявку на нову програму МВФ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО