У НБУ розповіли, скільки фінансової допомоги отримала Україна з початку війни

Читать на русском
Тим не менш, в НБУ відзначають, що отримана міжнародна допомога не змогла компенсувати відтік валюти з країни
Ілюстративне фотоshutterstock.com

З початку війни, 24 лютого 2022 року, і аж до 26 липня 2022 року міжнародна фінансова допомога Україні склала суму в майже 13 мільярдів доларів. Однак її обсяги не змогли компенсувати відтік валюти з країни.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України за липень 2022 року.

Перший «воєнний» прогноз НБУ: що буде з зарплатами, цінами та комунальними тарифамиІнфляційний звіт Нацбанку України за липень 2022 року містить перший воєнний прогноз. У фіскальному регуляторі зорієнтували, якими будуть рівні безробіття та інфляції, як зміняться доходи населення, ціни на харчі, пальне та комунальні тарифи.

«Міжнародна фінансова допомога стала вагомим джерелом валютних надходжень в країну. Загальний обсяг такої допомоги в ІІ кварталі склав 6,5 млрд дол., а з початку повномасштабної війни – майже 13 млрд дол. (станом на 26.07.2022)» - зазначається у звіті.

При цьому велика частина фінансової допомоги Україні надходить у вигляді грантів. Завдяки цьому, а також стійкому рівню переказів з-за кордону, забороні на виведення дивідендів і скорочення реінвестованих доходів, НБУ зміг звести рахунок з профіцитом.

Проте, в НБУ відзначають, що отримана міжнародна допомога не змогла компенсувати відтік валюти з країни. Причинами підвищеного відтоку стали збільшення готівкового обороту поза банками та зростання заборгованості за торговими кредитами (труднощі з логістикою плюс страх експортерів заводити валюту в країну.

Долар по 36,6: чому НБУ підняв офіційний курс та якими можуть бути наслідкиНацбанк підняв офіційний курс долара на 25%. До чого це може призвести, читайте у матеріалі «Слово і діло».

При цьому балансувати валютний ринок доводилося інтервенціями НБУ, за рахунок чого резерви знизилися на 5,3 млрд доларів – до 22,8 млрд доларів.

Нагадаємо, Україна планує до кінця 2022 року укласти з Міжнародним валютним фондом нову угоду про фінансову допомогу. Передбачається отримати від 15 до 20 мільярдів доларів з можливістю їх виплати протягом двох або трьох років.

При цьому Україна обговорює з Міжнародним валютним Фондом, і низкою інших міжнародних фінансових організацій можливість переглянути графік виплат за зовнішнім державним боргом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: