Україна в активних переговорах із МВФ, нову програму потрібно розпочати у листопаді – Шевченко

Читать на русском
Україні бажано розпочати нову програму з МВФ у листопаді, заявив голова Нацбанку. Суми у 20 млрд доларів буде достатньо.

Україна перебуває в активних переговорах щодо нової програми з Міжнародним валютним фондом. Більше чітке розуміння програми буде у вересні, а розпочати її бажано у листопаді.

Про це в інтерв'ю Forbes розповів голова Національного банку України Кирило Шевченко.

Глава Нацбанку зазначив, що у нинішній ситуації програма з МВФ це «не лише про гроші», а й бенчмарк для інших кредиторів.

30 років Незалежності: як змінювався розмір кредитів МВФ для УкраїниСкільки грошей від Міжнародного валютного фонду отримала Україна за час незалежності – на інфографіці.

«Так, ми перебуваємо в активних перемовинах. Нещодавно, наприклад, була зустріч премʼєр-міністра з керівником європейського департаменту МВФ. Єдина проблема – це час. Зараз у світі період відпусток, на відміну від нас. Але я очікую, що вже у вересні ми матимемо більш чітке розуміння щодо програми», – сказав Шевченко, зазначивши, що розпочати програму бажано вже у листопаді.

За його словами, у статуті МВФ немає заборони фінансувати країну, яка перебуває в стані війни, втім, такого досвіду Фонд ще не мав.

«Я думаю, близько 20 млрд доларів вистачить. Однак ми обговорюємо різні формати програми. Якщо на першому етапі це буде короткострокова програма з чітким фокусом на вирішення нагальних проблем з бюджетом і платіжним балансом, сума може бути меншою. Але тоді одразу треба проговорювати й наступний етап – більш довгострокову програму з фокусом на відновлення економіки та структурні реформи», – розповів Шевченко.

Нагадаємо, 8 серпня прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що Україна подала до МВФ офіційну пропозицію щодо нової спеціальної програми.

Також раніше стало відомо, що Україна веде переговори з МВФ щодо відстрочення виплат за держборгом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: